Hej. Nie umiem rozwiązać zadania.
Mam policzyć absorbancję dla roztworu substancji \(\displaystyle{ X}\) i mam podane:
molowy współczynnik absorpcji:\(\displaystyle{ 650L \cdot mol^{-1} \cdot cm^{-1}}\)
stężenia: \(\displaystyle{ p(X) = 4}\) (bez jednostki)
długość drogi optycznej: \(\displaystyle{ 100mm}\)
Wystarczy podobno podstawić do wzoru z prawa Lamberta-Beera
\(\displaystyle{ A= \beta \cdot c \cdot l}\)
Uznajmy, że \(\displaystyle{ \beta}\) jest tym współczynnikiem.
Podstawiając wychodzi mi wartość \(\displaystyle{ 26000}\) (po zamianie \(\displaystyle{ mm}\) na \(\displaystyle{ cm}\)), a w dostępnym odpowiedziach mam \(\displaystyle{ 0,65 ; 1,30 ; 20,0 ; -1,0}\).
Nie ma podanej jednostki dla stężenia i nie wiem co źle robię.
Absorbancja - prawo lamberta-beera
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 1 lip 2019, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
Re: Absorbancja - prawo lamberta-beera
'Oblicz wartość absorbancji dla roztworu substancji \(\displaystyle{ X}\) o molowym współczynniku absorpcji \(\displaystyle{ 650 L \cdot mol^{-1} \cdot cm^{-1}}\). Stężenie: \(\displaystyle{ p(X)=4}\),a długość drogi optycznej: \(\displaystyle{ 100mm}\)
A. \(\displaystyle{ 0,65}\)
B. \(\displaystyle{ 1,30}\)
C. \(\displaystyle{ 20,0}\)
D. \(\displaystyle{ -1,0}\)
A. \(\displaystyle{ 0,65}\)
B. \(\displaystyle{ 1,30}\)
C. \(\displaystyle{ 20,0}\)
D. \(\displaystyle{ -1,0}\)
Ostatnio zmieniony 3 lip 2019, o 13:19 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Absorbancja - prawo lamberta-beera
Absorbancja (dawniej gęstość optyczna)
\(\displaystyle{ A = \epsilon\cdot [X] \cdot l}\)
\(\displaystyle{ A =\left( 650 \frac{dm^3}{mol\cdot cm}\right) \cdot \left (10^{-4} \frac{mol}{dm^3}\right) \cdot (10 cm) = 0,65.}\)
Odpowiedź A.
\(\displaystyle{ A = \epsilon\cdot [X] \cdot l}\)
\(\displaystyle{ A =\left( 650 \frac{dm^3}{mol\cdot cm}\right) \cdot \left (10^{-4} \frac{mol}{dm^3}\right) \cdot (10 cm) = 0,65.}\)
Odpowiedź A.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 1 lip 2019, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
Re: Absorbancja - prawo lamberta-beera
O to już wiem co robiłem źle. Nie wziąłem pod uwagę tego, że jest to oznaczone p(X) a nie (X).
Dziękuję!
Dziękuję!