Pomożecie
Ile \(\displaystyle{ KOH}\) zawiera roztwór na zmiareczkowanie, którego zużyto \(\displaystyle{ 25cm^3}\) \(\displaystyle{ 0,08M}\) \(\displaystyle{ HNO_3}\)?
mam :
\(\displaystyle{ HNO_3 = 63g}\)
\(\displaystyle{ KOH = 56g}\)
\(\displaystyle{ KOH+HNO_3 \rightarrow KNO_3+H_2O}\)
jak to zrobić dalej bo brakuje mi pomysłu?
będę wdzięczny za opis.
Ile KOH zawiera roztwór na zmiareczkowanie....
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 gru 2016, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 gru 2016, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
Re: Ile KOH zawiera roztwór na zmiareczkowanie....
Dlaczego \(\displaystyle{ nKOH = nHNO_3}\) skoro \(\displaystyle{ KOH=56}\) a \(\displaystyle{ HNO_3=63}\) ?
\(\displaystyle{ V=25 cm^3}\)
\(\displaystyle{ M=0,08}\)
\(\displaystyle{ c=?}\)
\(\displaystyle{ V=25 cm^3}\)
\(\displaystyle{ M=0,08}\)
\(\displaystyle{ c=?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ile KOH zawiera roztwór na zmiareczkowanie....
Z tego samego powodu dla którego tuzin pinezek i tuzin słoni to tyle samo sztuk mimo, że ich masy nie są takie same.Robert Rydwelski pisze: Dlaczego .... ?