Ogniwo stężeniowe

Salvdeam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 gru 2017, o 20:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Ogniwo stężeniowe

Post autor: Salvdeam »

Z dwóch półogniw \(\displaystyle{ Hg,Hg _{2} SO _{4} |SO _{4} ^{2-}(a _{SO _{4} ^{2-} })}\)
zbudowano ogniwo stężeniowe. Oblicz SEM ogniwa, jeśli w warunkach standardowych aktywności \(\displaystyle{ a _{SO _{4} ^{2-}}}\) wynoszą: \(\displaystyle{ 0,12}\) i \(\displaystyle{ 0,025}\) (kolejność wartości przypadkowa). Standardowy potencjał półogniwa wynosi \(\displaystyle{ 0,615\, V}\).

Liczę to zadanie w poniższy sposób lecz wynik jest zły, ponieważ w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 0.02\, V}\).

\(\displaystyle{ SEM= \frac{RT}{nF} \ln \frac{[Hg^{+}]_{1}}{[Hg^{+}]_{2}} =0.059 \cdot \log \frac{0.12}{0.025}=0.0402\,V}\)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2019, o 15:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie kombinuj z rozmiarem czcionki.
ODPOWIEDZ