Nie jestem pewny, czy w prawidłowy sposób liczę stężenie poniższego roztworu.
Prosiłbym o weryfikację
(obok podaje numery kroków, żeby później łatwiej można było się odnieść)
Zmieszano \(\displaystyle{ 10 ml}\), \(\displaystyle{ 10 \%}\) roztworu alkoholu etylowego i \(\displaystyle{ 0.5 ml}\) roztworu substancji (kalafonii) o stężeniu \(\displaystyle{ 0.039g/50 ml}\)
Wg mnie rozwiązanie jest takie:
(1) \(\displaystyle{ 100 g}\), \(\displaystyle{ 10\%}\) roztworu etanolu zawiera: \(\displaystyle{ 10 g}\) etanolu i \(\displaystyle{ 90 g}\) wody.
(2) Objętość takiego roztworu wynosi: \(\displaystyle{ V = \frac{10 g}{0,789 g/ml}+ \frac{90 g}{1 g/ml}=12.674 ml + 90ml = 102.674 ml}\)
(3) Zatem w \(\displaystyle{ 10 ml}\), \(\displaystyle{ 10 \%}\) roztworu etanolu jest:
\(\displaystyle{ \frac{10}{102.674} \cdot 10 = 0.974 [g]}\) etanolu.
(4)Pytanie: powyżej jest jedna wersja. Zastanawiam się też czy jak jest podane, że roztwór jest \(\displaystyle{ 10 \%}\) to czy nie przyjąć po prostu, że \(\displaystyle{ 1ml}\) etanolu i rozpuszczono w \(\displaystyle{ 9 ml}\) wody?
stężenie roztworu powstałego, uwzględnienie rozcieńczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
stężenie roztworu powstałego, uwzględnienie rozcieńczenia
Ostatnio zmieniony 12 lis 2018, o 10:29 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Braki w lateXu.
Powód: Braki w lateXu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: stężenie roztworu powstałego, uwzględnienie rozcieńczeni
Stężenie mieszaniny obliczyłeś poprawnie.
4. Obliczając stężenie roztworu czy mieszaniny- zawsze odnosimy się do jej masy podanej w treści zadania.
4. Obliczając stężenie roztworu czy mieszaniny- zawsze odnosimy się do jej masy podanej w treści zadania.