Hej, mam mały problem i proszę o naprowadzenie. Poniżej zadanie:
Dla reakcji syntezy metanolu w stanie gazowym w \(\displaystyle{ T=798 K}\) i \(\displaystyle{ p=200000 Pa}\) wyprowadź zależności:
\(\displaystyle{ K_{p} = f( K_{x})}\) oraz \(\displaystyle{ K_{c} = f(K _{p})}\)
Od czego i jak zacząć?
Dziękuję.
Stała równowagi stężeniowej i stała równowagi gazowej
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Stała równowagi stężeniowej i stała równowagi gazowej
Ostatnio zmieniony 12 cze 2018, o 11:08 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stała równowagi stężeniowej i stała równowagi gazowej
Prawo Daltona + równanie Clapeyrona daje możliwość wyznaczenia zależności łączącej ciśnienia parcjalne, ułamki molowe i stężenia molowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Stała równowagi stężeniowej i stała równowagi gazowej
Hej,
czyli to tak naprawdę jest to:
\(\displaystyle{ K_{c} = K_{p}(RT) ^{-\Delta n}}\) pouzupełniane w tym przypadku o daną temperaturę ?
czyli to tak naprawdę jest to:
\(\displaystyle{ K_{c} = K_{p}(RT) ^{-\Delta n}}\) pouzupełniane w tym przypadku o daną temperaturę ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stała równowagi stężeniowej i stała równowagi gazowej
No tak.
\(\displaystyle{ pV=nRT \to \frac{n}{V}=c= \frac{p}{RT}}\)
wstawiamy do wyrażenia na \(\displaystyle{ K_c}\) i mamy to co napisałeś.
\(\displaystyle{ pV=nRT \to \frac{n}{V}=c= \frac{p}{RT}}\)
wstawiamy do wyrażenia na \(\displaystyle{ K_c}\) i mamy to co napisałeś.