Potrzebuję pomocy z następującym zadaniem:
Obliczyć naturalną aktywność jednego grama potasu K, który stanowi mieszaninę izotopów \(\displaystyle{ ^{39}K}\) oraz \(\displaystyle{ ^{40}K}\) tego pierwiastka. Zawartość radioaktywnego izotopu wynosi \(\displaystyle{ 0,11\%}\), a jego czas połowicznego rozpadu \(\displaystyle{ 1,3 \cdot 10^{9}}\) lat.
Naturalna aktywność jednego grama potasu
Naturalna aktywność jednego grama potasu
Ostatnio zmieniony 24 maja 2018, o 14:18 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Naturalna aktywność jednego grama potasu
\(\displaystyle{ A=\lambda N_o}\)
\(\displaystyle{ \lambda= \frac{\ln2}{T_{1/2}}}\)
\(\displaystyle{ N_{o}= \frac{1g \cdot 0.11 \% \cdot N_A}{40 g/mol}}\)
\(\displaystyle{ \lambda= \frac{\ln2}{T_{1/2}}}\)
\(\displaystyle{ N_{o}= \frac{1g \cdot 0.11 \% \cdot N_A}{40 g/mol}}\)