Zmieszano \(\displaystyle{ 55,0 cm^{3}}\) \(\displaystyle{ 0,853 M}\) amoniaku i \(\displaystyle{ 25,0 cm^{3}}\) \(\displaystyle{ 0,600 M}\) roztworu kwasu siarkowego(VI). Obliczyć pH otrzymanego roztworu zakładając addytywność objętości mieszanych roztworów.
\(\displaystyle{ pKb= 4,33;
pKw= 13,80}\)
Tworzenie buforu
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Tworzenie buforu
\(\displaystyle{ n_{NH_4^+}=2 \cdot n_{H_2SO_4}=2 \cdot c_{H_2SO_4} \cdot V_{H_2SO_4}}\)
\(\displaystyle{ n_{NH_3}=c_{NH_3} \cdot V_{NH_3} -n_{NH_4^+}\)
i dalej jak poprzednio.
\(\displaystyle{ n_{NH_3}=c_{NH_3} \cdot V_{NH_3} -n_{NH_4^+}\)
i dalej jak poprzednio.