Jaką liczność gazowego HCl należy pochłonąć w \(\displaystyle{ 100 cm^{3}}\) roztworu o stężeniu \(\displaystyle{ 0,28M}\) aby otrzymać roztwór buforowy o \(\displaystyle{ pH = 9,59}\) ?
\(\displaystyle{ pKb = 4,40;
pKw = 13,80;
M zasady = 35,05 \frac{g}{mol}}\)
Tworzenie buforu
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 26 sty 2017, o 11:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 13 razy
Tworzenie buforu
Tak, dokładniepesel pisze:Ten \(\displaystyle{ 0.28-molowy}\) roztwór to jest roztwór czego? Amoniaku?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Tworzenie buforu
\(\displaystyle{ NH_3+H_2O \iff NH_{4}^{+}+OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_b= [OH^-] \cdot \frac{[NH_{4}^{+}]}{[NH_3]}=[OH^-] \cdot \frac{n_{NH_{4}Cl}}{n_{NH_3}}=[OH^-] \cdot \frac{n_{HCl}}{n^{o}_{NH_3}-n_{HCl}}=10^{-4.41} \cdot \frac{n_{HCl}}{0.28 \cdot 0.1-n_{HCl}}=10^{-4.40}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=0.01416 \ mola}\)
\(\displaystyle{ K_b= [OH^-] \cdot \frac{[NH_{4}^{+}]}{[NH_3]}=[OH^-] \cdot \frac{n_{NH_{4}Cl}}{n_{NH_3}}=[OH^-] \cdot \frac{n_{HCl}}{n^{o}_{NH_3}-n_{HCl}}=10^{-4.41} \cdot \frac{n_{HCl}}{0.28 \cdot 0.1-n_{HCl}}=10^{-4.40}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=0.01416 \ mola}\)