Właściwości koligatywne, stała krioskopowa

kosm16mag
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 kwie 2018, o 20:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Właściwości koligatywne, stała krioskopowa

Post autor: kosm16mag »

Kwas \(\displaystyle{ HA (0,12g)}\) o masie cząsteczkowej \(\displaystyle{ 80g/mol}\) rozpuszczono w \(\displaystyle{ 40g}\) rozpuszczalnika o stałej krioskopowej wynoszącej \(\displaystyle{ 8K\cdot kg/mol}\). Stwierdzono, że temperatura krzepnięcia roztworu jest o \(\displaystyle{ 0,16K}\) niższa od temperatury krzepnięcia rozpuszczalnika. Jakiemu procesowi ulega kwas w tym roztworze:dysocjacji czy dimeryzacji i w jakim stopniu?

Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2018, o 22:30 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Właściwości koligatywne, stała krioskopowa

Post autor: PoweredDragon »

Stała krioskopowa jest zależna od ilości moli substancji rozpuszczonej w danej ilości rozpuszczalnika - im jest ich więcej, tym temperatura krzepnięcia roztworu jest niższa. Pytanie więc:
Zakładając, że rozpuszczono \(\displaystyle{ \frac{0,12}{80} mol}\) HA, o ile powinna spaść temperatura. Spadła o więcej czy o mniej? Teraz wniosek co do ilości - dimeryzacja zmniejsza ilość moli, dysocjacja zwiększa.
ODPOWIEDZ