1. Zbiornik zawiera 100 litrów roztworu, w którym jest 12% kwasu siarkowego i 88% wody. Ile wody należy dodać, aby otrzymać 10% roztwór tego kwasu ?
2.Oblicz, ile 20% roztworu kwasu solnego i ile 40% roztworu tego kwasu należy zmieszać ze sobą, aby otrzymać 20 litrów 30% roztworu ?
Z góry dzięki za pomoc
2 zadania o roztworach
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy
2 zadania o roztworach
zad.1.
0.12*100+0*x=0.1*(x+100)
Oblicz ile jest kwasu siarkowego w kazdym roztworze, x oznacza ilość wody
zad.2.
0.2*x+0.4*(20-x)=0.3*20
To samo co w pierwszym.
0.12*100+0*x=0.1*(x+100)
Oblicz ile jest kwasu siarkowego w kazdym roztworze, x oznacza ilość wody
zad.2.
0.2*x+0.4*(20-x)=0.3*20
To samo co w pierwszym.