Oblicz ph

sheeze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 paź 2015, o 10:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 42 razy

Oblicz ph

Post autor: sheeze »

Oblicz, jakie pH ma roztwór kwasu chlorowego III o stężeniu \(\displaystyle{ 0,1 \frac{mol}{dm ^{3} }}\).

W odpowiedzi jest taki zapis:

\(\displaystyle{ K = \frac{[H ^{+}] ^{2} }{ C_{0} - [H ^{+} ] }}\)

Nie wiem skąd ten mianownik, dlaczego nie może być samo \(\displaystyle{ C_{0}}\) ?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Oblicz ph

Post autor: pesel »

A ile wynosi \(\displaystyle{ C_o/K}\)?
sheeze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 paź 2015, o 10:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 42 razy

Re: Oblicz ph

Post autor: sheeze »

\(\displaystyle{ K = 1,1 \cdot 10 ^{-2}}\), więc będzie to równe około \(\displaystyle{ 9}\) i w sumie teraz po przekształceniu wzoru \(\displaystyle{ K = \frac{ \alpha ^{2} \cdot C _{0} }{1 - \alpha }}\) widzę skąd się to wzięło, tylko zastanawia mnie dlaczego nie mogłam tego rozpisać tak:

\(\displaystyle{ HClO _{2} \rightarrow \leftarrow H ^{+} + ClO _{2} ^{-}}\)
\(\displaystyle{ K = \frac{[H ^{+}] \cdot [ClO _{2} ^{-}] }{[HClO _{2}] }}\) , czyli
\(\displaystyle{ K = \frac{[H ^{+}] ^{2} }{C _{0} }}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Oblicz ph

Post autor: pesel »

Nie możesz ponieważ \(\displaystyle{ C_o}\) to stężenie początkowe, natomiast \(\displaystyle{ [HClO_2]}\) to stężenie w stanie równowagi. Jakby \(\displaystyle{ \alpha}\) było małe to można przyjąć, że \(\displaystyle{ C_o \approx [HClO_2]}\). Niestety, tutaj \(\displaystyle{ \alpha \approx 0,3}\) i takie przybliżenie nie jest możliwe.
sheeze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 paź 2015, o 10:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 42 razy

Re: Oblicz ph

Post autor: sheeze »

Czyli w jakim zakresie wartości \(\displaystyle{ \alpha}\) mogę przyjąć takie przybliżenie? I skąd na początku tego zadania mogę wiedzieć jakie jest \(\displaystyle{ \alpha}\) skoro poznam je dopiero na końcu, gdy obliczę \(\displaystyle{ [H ^{+}]}\)?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Oblicz ph

Post autor: pesel »

W szkołach przyjmuje się granicę \(\displaystyle{ \alpha=5 \%}\) co rzekomo jest równoważne warunkowi \(\displaystyle{ C/K \ge 400}\). Poaa tym można \(\displaystyle{ \alpha}\) obliczyć bez znajomości \(\displaystyle{ [H^+]}\).
sheeze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 paź 2015, o 10:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 42 razy

Re: Oblicz ph

Post autor: sheeze »

Jak obliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) bez znajomości \(\displaystyle{ [H ^{+}]}\)?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Oblicz ph

Post autor: pesel »

Rozwiązać równanie kwadratowe. To pierwsze równanie w Twoim drugim poście tego wątku. Można też sprawdzić z uproszczonej wersji prawa rozcieńczeń Ostwalda czy stopień dysocjacji jest poniżej wymaganej granicy.
sheeze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 paź 2015, o 10:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 42 razy

Re: Oblicz ph

Post autor: sheeze »

Dziękuję bardzo:)
ODPOWIEDZ