Procent masy nawozu.

piotrrussw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 29 gru 2017, o 12:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skrzyszów
Podziękował: 12 razy

Procent masy nawozu.

Post autor: piotrrussw »

Mam problem z zadaniem:
Pewien wieloskładnikowy nawóz sztuczny zawiera \(\displaystyle{ N_{}H_{4} H_{2} PO_{4},\left( N_{}H_{4} \right) _{2} SO_{4}, MgO}\) i inne związki chemiczne. Masa siarczanu (VI) amonu stanowi 38% masy całego nawozu, a masa tlenku magnezu 2% masy całego nawozu. Masa tlenu wchodzącego w skład związku, których wzory wymieniono stanowi 48,1% masy całego nawozu.
Ustal jaki procent masy całego nawozu stanowi masa \(\displaystyle{ N_{}H_{4} H_{2} PO_{4}}\).
Wynik podaj z dokładnością do 2 cyfr znaczących.
Przyjmij, że masa: \(\displaystyle{ N_{}H_{4} H_{2} PO_{4}=115}\),\(\displaystyle{ \left( N_{}H_{4} \right) _{2} SO_{4}=132}\),\(\displaystyle{ MgO=40}\)

Z góry dziękuję
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Procent masy nawozu.

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ \%O= \frac{(x \cdot \frac{4 \cdot 16}{115})+(0.38 \cdot \frac{4 \cdot 16}{132}) +(0.02 \cdot \frac{1 \cdot 16}{40})}{1} \cdot 100 \%=48.1 \%}\)

\(\displaystyle{ x= 0.539=53.9 \%}\)
ODPOWIEDZ