Oblicz zapotrzebowanie tlenu

Max9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 lis 2017, o 00:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Oblicz zapotrzebowanie tlenu

Post autor: Max9 »

Witam! Treść zadania:

Oblicz teoretyczne chemiczne zapotrzebowanie tlenu dla 1g alkoholu etylowego, jeżeli utlenianie dichromianem potasu zachodzi w 90%. Odp.: 2319 mgO2/dm3

Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ M_{ C_{2}H _{5}OH } =46 g/mol}\)
\(\displaystyle{ M_{ O_{2} } = 32 g/mol}\)

\(\displaystyle{ C _{2} H _{5} OH + 3O _{2} \rightarrow 2CO _{2} + 3H _{2} O}\)

\(\displaystyle{ 46 [g]alkoholu_etylowego ------ 3 \cdot 32 g O _{2}}\)
\(\displaystyle{ 1 [g]alkoholu_etylenowego ------ x g O _{2} = 2,08 gO _{2} /dm ^{3}}\)

\(\displaystyle{ 1 \rightarrow 2,08 gO _{2} /dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0,9 \rightarrow 1,872 gO _{2} /dm ^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2018, o 22:28 przez Max9, łącznie zmieniany 1 raz.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Oblicz zapotrzebowanie tlenu

Post autor: pesel »

Po prostu porządnie uzgodnij reakcję. No i otrzymany wynik to \(\displaystyle{ 90 \%}\) rzeczywistego ChZT, a nie ChZT to \(\displaystyle{ 90\%}\), otrzymanego wyniku.
ODPOWIEDZ