Obliczyć pH - kompleks

tikeroom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 sty 2017, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 7 razy

Obliczyć pH - kompleks

Post autor: tikeroom »

Obliczyć \(\displaystyle{ pH}\) dla \(\displaystyle{ 0,1\:M}\) roztworu \(\displaystyle{ K_{2}[Cd(CN)_{4}]}\) .

Więc jako pierwsze liczę stężenie \(\displaystyle{ CN^-}\) .
\(\displaystyle{ \log\beta_{4}= 18,9}\)
\(\displaystyle{ \beta_{4} = \frac{[(Cd(CN)_4)^{2-}]}{[Cd^{2+}] \cdot [CN^{-}]^{4}}}\)
\(\displaystyle{ [CN^{-}] = x}\) \(\displaystyle{ [Cd^{2+}]=\frac{1}{4}x}\)
\(\displaystyle{ \beta_{4} = \frac{0,1 \cdot 4}{x^{5}}}\)
\(\displaystyle{ [CN^{-}]=1,38 \cdot 10^{-4}\:M}\)
\(\displaystyle{ CN^{-} + H_{2}O = HCN + OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{b} = \frac{[OH^{-}]^{2}}{1,38 \cdot 10^{-4}-[OH^{-}]}}\)
\(\displaystyle{ pK_{b} = 4}\)
z równania kwadratowego otrzymuję iż
\(\displaystyle{ [OH^{-}] = 7,76 \cdot 10^{-5}}\)
\(\displaystyle{ pH=9,88}\)
Czy wykonuję coś źle? Odpowiedz mówi o wyniku \(\displaystyle{ 10,83}\) .
Ostatnio zmieniony 17 sty 2018, o 00:40 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Obliczyć pH - kompleks

Post autor: pesel »

To co podałeś to nie jest definicja \(\displaystyle{ \beta_4}\) tylko \(\displaystyle{ \beta= \beta_1 \cdot \beta_2 \cdot \beta_3 \cdot \beta_4}\).
tikeroom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 sty 2017, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 7 razy

Obliczyć pH - kompleks

Post autor: tikeroom »

pesel pisze:To co podałeś to nie jest definicja \(\displaystyle{ \beta_4}\) tylko \(\displaystyle{ \beta= \beta_1 \cdot \beta_2 \cdot \beta_3 \cdot \beta_4}\).
Nie rozumiem, chodzi o to że źle oznaczyłem ?
Na zajęciach miałem podane to w ten sposób:

\(\displaystyle{ \beta_{4} = K_{1}*K_{2}*K_{3}*K_{4}}\)
A poszczególne K opisują stałą tworzenia kompleksów np.

\(\displaystyle{ K_{3} = \frac{[Cd(CN)_{3}^{-}]}{[Cd(CN)_{2}]*[CN^{-}]}}\)
ODPOWIEDZ