Witam! Rozwiązywałem na pierwszy rzut oka dość prosty skrypt z zadaniami dla chemików i w 3 moje wyniki nie zgadzają się z odpowiedziami. Z góry dziękuje za pomoc!
Zadanie 3.
Ile gramów \(\displaystyle{ Cr_{2}(SO_{4})_{3} x 18 H_{2}0}\) należy rozpuścić w wodzie, aby otrzymać \(\displaystyle{ 100 cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0,15N}\) roztworu siarczanu(VI) chromu(III). Odp.: \(\displaystyle{ 1,79 g}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ M_{Cr2(SO4)3}=392,16 g/mol}\)
\(\displaystyle{ gR= \frac{M}{2} =196,08 g/val}\)
\(\displaystyle{ m=C_{N}(gR \cdot V)=0,15(196,08 \cdot 0,1) = 2,9412 g}\)
Zadanie 7.
Rozpuszczono w wodzie \(\displaystyle{ 14,8 g}\) \(\displaystyle{ Cu(NO3)2 x 6H2O}\) i otrzymano \(\displaystyle{ 1 dm^{3}}\) roztworu.
Obliczyć stężenie molowe i normalne soli oraz jonów \(\displaystyle{ Cu^{2+}}\) i \(\displaystyle{ NO_{3}^{-}}\).
Odp.:
\(\displaystyle{ Cu(NO_{3})_{2}... Cu^{2+}... NO_{3}}\)
\(\displaystyle{ C: 0,05... 0,05 ...0,1}\)
\(\displaystyle{ C_{N} 0,1... 0,1 ...0,1}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ M_{Cu(NO3)2}=187,56 g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{14,8}{187,56} =0,08 mola}\)
\(\displaystyle{ C_{M_{Cu(NO3)2}}= \frac{0,08}{1}=0,08 mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{M_{Cu2+}}= \frac{0,08}{1}=0,08 mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{M_{NO3}}= \frac{0,08 \cdot 2}{1}=0,16 mol/dm^{3}}\)
Zadanie 16.
Jakie będzie stężenie procentowe roztworu kwasu azotowego(V), jeżeli do \(\displaystyle{ 250 cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 14%}\) roztworu o gęstości \(\displaystyle{ 1,08 g/cm^{3}}\) dodamy \(\displaystyle{ 150 cm^{3}}\) wody o gęstości \(\displaystyle{ 1g/cm^{3}}\). Odp.: \(\displaystyle{ 0,09}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ m_{r}=d \cdot V=1,08 \cdot 250=270g}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=0,14 \cdot 270=37,8g}\)
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{37,8}{270} =0,14}\)
Stężenia roztworów
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenia roztworów
3. Po pierwsze odważasz hydrat, a nie sól bezwodną. Po drugie:
\(\displaystyle{ gR= \frac{M}{6}}\)
7. Odważasz hydrat, a nie sól bezwodną.
13. Po dodaniu wody masa roztworu zwiększy się.
\(\displaystyle{ gR= \frac{M}{6}}\)
7. Odważasz hydrat, a nie sól bezwodną.
13. Po dodaniu wody masa roztworu zwiększy się.