Obliczanie masy produktu

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Obliczanie masy produktu

Post autor: timus221 »

Odważono 5g popiołu lotnego, a następnie dodano 25g 30% roztworu NaOH. Oblicz masę produktu.
Bardzo proszę o pomoc

\(\displaystyle{ SiO _{2}+2NaOH= Na _{2}SiO _{3}+H _{2}O}\)

Myśle że tak,ale nie jestem pewien :

\(\displaystyle{ SiO _{2}+2NaOH = Na _{2}SiO _{3}+H _{2}O}\)

\(\displaystyle{ 5g----- 25g*0,3=7,5g}\)
\(\displaystyle{ 60g/mol---80g/mol}\)

Sprawdzam gdzie niedomiar:

\(\displaystyle{ 5g----- xg}\)
\(\displaystyle{ 60g/mol---80g/mol}\)

\(\displaystyle{ x=6,67}\) Więc jest nadmiar NaOH, dlatego liczymy dla SiO2

Czyli powstanie:

\(\displaystyle{ 5g-----yg}\)
\(\displaystyle{ 60g/mol---122g}\)

\(\displaystyle{ y=10,17 g}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Obliczanie masy produktu

Post autor: pesel »

Skąd wiemy, że popiół lotny to czysta krzemionka?
ODPOWIEDZ