Reguła krzyżowa wartościowości.

kris248
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 paź 2005, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP

Reguła krzyżowa wartościowości.

Post autor: kris248 »

Poszukuję wszelkiego rodzaju informacji na temat owej reguły. Zależy mi na przykładach zastosowań i opisie jak to sie robi. Wiem, że pytanie banalne, ale niestety poziom chemii w moim gimnazjum był tak żenujący, że nawet tego nie zapamiętałem. Proszę o wyrozumiałość..
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Reguła krzyżowa wartościowości.

Post autor: bolo »

Weźmy np. jakąś sól. Wartościowość metalu wyznacza liczebność reszt kwasowych, tak samo jak wartościowość reszty kwasowej wyznacza liczbę kationów metalu. Dodatkowo jeśli jedna z liczb jest wielokrotnością drugiej, wówczas należy je odpowiednio skrócić.

Np.
  1. chlorek wapnia:

    \(\displaystyle{ \stackrel{\mbox{II}}{\mbox{Ca}}_{?'}\stackrel{\mbox{I}}{\mbox{Cl}}_{?''}}\)

    Stosując tę regułę mamy: \(\displaystyle{ ?'=1,\, ?''=2}\). Jedynki nie piszemy, stąd: \(\displaystyle{ \mbox{CaCl}_{2}.}\)
  2. ortokrzemian magnezu:

    \(\displaystyle{ \stackrel{\mbox{II}}{\mbox{Mg}}_{?'}\stackrel{\mbox{IV}}{(\mbox{SiO}_{4})}_{?''}}\)

    Mamy tutaj: \(\displaystyle{ ?'=4,\, ?''=2}\), a po uproszczeniu \(\displaystyle{ ?'=2,\, ?''=1}\). Stąd: \(\displaystyle{ \mbox{Mg}_{2}\mbox{SiO}_{4}.}\)
ODPOWIEDZ