Oblicz pH [OH-] i stopień dysocjacji( w procentach) roztworu wodnego amoniaku o stężeniu 0,05 mol/litr Alfę policzyłam poprawnie(1,8%), jak obliczyć pH? z tego co wyliczyłam ph jest równe 3 a powinno być 10,95, skorzystałam z tego że alfa=cząsteczki zdys/cząst wprow podstawiłam pod wzór stężenie i policzoną wcześniej alfę ( właśnie korzystam z alfy bez przeliczania na procenty?)
Następnie skorzystałam z pH=- log[h+] gdzie popełniłam błąd?
Stała i stopień dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stała i stopień dysocjacji
Ogarnij trochę ten zapis w Latexie. To nie biolog, a matematyka.
Amoniak jest zasadą. Policzyłeś/aś więc \(\displaystyle{ pOH=-\log[OH^{-}]= -\log{\left(\alpha \cdot c_{o}} \right )= -\log{\left(0.018 \cdot 0.05} \right )= - \log \left( 9 \cdot 10^{-4})=3.05 \approx 3}\)
Skoro \(\displaystyle{ pOH+pH=14 \to pH=14-pOH=14-3.05=10.95}\)
Amoniak jest zasadą. Policzyłeś/aś więc \(\displaystyle{ pOH=-\log[OH^{-}]= -\log{\left(\alpha \cdot c_{o}} \right )= -\log{\left(0.018 \cdot 0.05} \right )= - \log \left( 9 \cdot 10^{-4})=3.05 \approx 3}\)
Skoro \(\displaystyle{ pOH+pH=14 \to pH=14-pOH=14-3.05=10.95}\)
Ostatnio zmieniony 9 lip 2017, o 07:20 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.