Obliczyć \(\displaystyle{ pH \ 300 cm^{3}}\) r-ru otrzymanego przez zmieszanie dwóch równych objetości \(\displaystyle{ 9\% \ HCOOH}\) i \(\displaystyle{ 5\% \ LiOH}\) o gęstości \(\displaystyle{ d=1}\). \(\displaystyle{ K_{a}=2 ,1 \cdot 10^{-4}.}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ pH}\) r-ru otrzymanego przez zmieszanie \(\displaystyle{ 300 cm^{3} \ 13\% (m/m)}\) \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}}\) o geśtości \(\displaystyle{ =1,09 \frac{g}{cm^{3}}}\) z \(\displaystyle{ 200 cm^{3} \ 8\% (m/m)}\) amoniaku o gęstości \(\displaystyle{ 0,96\frac{g}{cm^{3}}}\). \(\displaystyle{ K_{b}=1 ,8 \cdot 10^{-5}.}\)
pH Bufory
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 8 cze 2015, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno