Mam problem z przekształceniem wzoru, który wygląda tak: \(\displaystyle{ E=E^{o}-\frac{2,303RT}{F}*pH}\)
Policzyć mam pH, tak, żeby wzór wyglądał w ten sposób: \(\displaystyle{ pH=...-...*E}\)
Kompletnie nie mam pojęcia, jak to zrobić, bo za każdym razem wychodzą głupoty.
Mógłby ktoś mi pomóc z tym przekształceniem?
Przekształcenie wzoru-SEM ogniw
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 lut 2016, o 23:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Przekształcenie wzoru-SEM ogniw
\(\displaystyle{ E=E^{o}-\frac{2,303RT}{F}\cdot pH}\)
\(\displaystyle{ \frac{2,303RT}{F}\cdot pH=E^{o}-E\ \ / \cdot \frac{F}{2,303RT}}\)
\(\displaystyle{ pH=\frac{F}{2,303RT} \cdot E^{o}-\frac{F}{2,303RT} \cdot E}\)
\(\displaystyle{ \frac{2,303RT}{F}\cdot pH=E^{o}-E\ \ / \cdot \frac{F}{2,303RT}}\)
\(\displaystyle{ pH=\frac{F}{2,303RT} \cdot E^{o}-\frac{F}{2,303RT} \cdot E}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 lut 2016, o 23:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław