Obliczanie pH dla soli

om1023
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 mar 2017, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie pH dla soli

Post autor: om1023 »

Witam serdecznie
Mam taki mały problem.Otóż mam do policzenia pH kwasu octowego 0,0001M i pKa wynosi 4,8.
Rozpisałem reakcje, ale mam problem z podstawieniem pod wzór: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)\(\displaystyle{ \left(14-pKz-logc soli \right)}\)
Problem leży w tym, że nie mam bladego pojęcia co podstawić w pKz.Szukałem czegoś na ten temat, ale bez skutku.
Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie o co dokładnie tu chodzi.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Obliczanie pH dla soli

Post autor: pesel »

om1023 pisze:Otóż mam do policzenia pH kwasu octowego
Nie wydaje mi się. Pewnie masz do policzenia pH roztworu buforowego (bufor octanowy).

\(\displaystyle{ K_{z}= \frac{K_{w}}{K_{kwas}}}\)
ODPOWIEDZ