Ile ml roztworu o stężeniu jonów chlorkowych równym \(\displaystyle{ 0,5 mg/ml}\) należy pobrać, aby sporządzić roztwory o stężeniu \(\displaystyle{ Cl ^{-}}\) a) \(\displaystyle{ 5 mg/L}\), b) \(\displaystyle{ 40 mg/L}\)?
Wyszło mi \(\displaystyle{ 500}\) i \(\displaystyle{ 4000}\), dobrze? Jeśli nie to bardzo proszę o obliczenia.
Spektrofotometria, zamiana jednostek
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 30 paź 2015, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 9 razy
Spektrofotometria, zamiana jednostek
Ostatnio zmieniony 22 lut 2017, o 20:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Spektrofotometria, zamiana jednostek
Skoro \(\displaystyle{ 1mL= 0,001L}\)
to w tym danym roztworze mamy stężenie tych jonów chlorkowych czymkolwiek są :
\(\displaystyle{ 0,5 mg/ml=0,5mg/0,001L=500mg/L}\)
a)
Chcemy otrzymać roztwór \(\displaystyle{ 5mg/L}\) a mamy roztwór \(\displaystyle{ 500mg/L}\)
Więc wystarczy że z tego pierwszego weźniemy \(\displaystyle{ 0,01L=10ml}\), a resztę "zalejemy" wodą.
Dlaczego?
W \(\displaystyle{ 0,01L}\) tego roztworu będziemy mieli \(\displaystyle{ 5mg}\) substancji. Jeśli dolejemy \(\displaystyle{ 0,99L}\) wody to nadal będzie tam \(\displaystyle{ 5mg}\) substancji, nie ma wyjścia! Tyle że \(\displaystyle{ 5mg/L}\)
b) Popróbuj sam
to w tym danym roztworze mamy stężenie tych jonów chlorkowych czymkolwiek są :
\(\displaystyle{ 0,5 mg/ml=0,5mg/0,001L=500mg/L}\)
a)
Chcemy otrzymać roztwór \(\displaystyle{ 5mg/L}\) a mamy roztwór \(\displaystyle{ 500mg/L}\)
Więc wystarczy że z tego pierwszego weźniemy \(\displaystyle{ 0,01L=10ml}\), a resztę "zalejemy" wodą.
Dlaczego?
W \(\displaystyle{ 0,01L}\) tego roztworu będziemy mieli \(\displaystyle{ 5mg}\) substancji. Jeśli dolejemy \(\displaystyle{ 0,99L}\) wody to nadal będzie tam \(\displaystyle{ 5mg}\) substancji, nie ma wyjścia! Tyle że \(\displaystyle{ 5mg/L}\)
b) Popróbuj sam
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Spektrofotometria, zamiana jednostek
Skąd wiemy ile weźniemy jak nie wiem ile chcemy go otrzymać? Co najwyżej możemy policzyć ilu krotnie mamy go rozcieńczyć. Mnie się wydaje, że roztworu o stężeniu \(\displaystyle{ 5mg/L}\) wcale nie musimy mieć litr. Możemy mieć np. dwa litry, sto albo pół.Rafsaf pisze:Więc wystarczy że z tego pierwszego weźniemy 0,01L=10ml, a resztę "zalejemy" wodą.
Dlaczego?
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Spektrofotometria, zamiana jednostek
Rzeczywiście masz rację, że mogę wziąć na przykład \(\displaystyle{ 1 \cdot 10 ^{n}L}\) początkowego roztworu, dolać tam \(\displaystyle{ 9,9 \cdot 10 ^{n+1}L}\) wody i też nie ma wyjścia, będę miec \(\displaystyle{ 5mg/L}\)
Tak to już są te zadania tworzone...
Tak to już są te zadania tworzone...