Energia aktywacji, stała szybkości

bananasbooty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2016, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Energia aktywacji, stała szybkości

Post autor: bananasbooty »

Witam, miałem do rozwiązania zadanie z chemii fizycznej jednak mam raczej problem algebraiczny dlatego dodaje je tutaj. Gdzie popełniłem błąd, gdyż wynik wychodzi dziwny.(W wyniku jest liczba bez wymiaru "1")

egin{cases}
2K=A *e ^{-Ea/R*298K}
K = A * e ^{-Ea/R*308K}
end{cases}
egin{cases}
ln2K= lnA +(-Ea/R*298K)
lnK=lnA+(-Ea/R*308K)
end{cases}
ln2K-(-Ea/R*298K)=lnK-(-Ea/R*208K)
ln2 + lnK +(Ea/R*298K)=lnK =(Ea/R*308k)
0,69 +(Ea/R*298K)=Ea/R*308k
Ea=(1766J/mol)/(1-1J/mol)
ODPOWIEDZ