Mam problem z tym oto zadaniem:
W wyniku spalenia \(\displaystyle{ 1g}\) węglowodoru powstało \(\displaystyle{ 3,1g}\) \(\displaystyle{ CO_2}\). Gęstość pary węglowodoru względem powietrza wynosi \(\displaystyle{ 3,45}\). Wyprowadż wzór rzeczywisty węglowodoru.
więc z masy \(\displaystyle{ CO_2}\) wyliczyłem liczbę moli węgla \(\displaystyle{ = 0,070454545...}\)
następnie od \(\displaystyle{ 1g}\) odjąłem masę węgla z \(\displaystyle{ CO_2}\) ,więc został mi sam wodór i obliczyłem jego masę molową\(\displaystyle{ = 0,15455 mola}\) \(\displaystyle{ H}\)
Stosunek \(\displaystyle{ nC:nH=1:2}\)
\(\displaystyle{ (CH_2)_x}\) -wzór emp.
teraz
\(\displaystyle{ D_{pow.} =3,45\\
D_{pow.}= \frac{\mu_{zwiazku}}{\mu_{powietrza}}}\)
\(\displaystyle{ \mu}\) to masa molowa
Obliczam masę molową powietrza \(\displaystyle{ = 28,84 g/mol}\)
\(\displaystyle{ 3,45= \frac{12x+2x}{28.84}}\)
i \(\displaystyle{ x=7}\)
więc podstawiam do \(\displaystyle{ (CH_2)_x}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ C_7H_{14}}\)
A powinno : \(\displaystyle{ C_7H_{16}}\)
Proszę o pomoc niedługo mam kolokwium i chciałbym potrafić rozwiązać to zadanie.
Ustalanie wzorów empirycznego i rzeczywistego.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 sty 2017, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 7 razy
Ustalanie wzorów empirycznego i rzeczywistego.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2017, o 14:56 przez AiDi, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ustalanie wzorów empirycznego i rzeczywistego.
Układacz zadania trochę się nie postarał. Wystarczyło podać dokładniej, że \(\displaystyle{ m_{CO_{2}}=3.08 \ g}\).
@tikeroom BTW, nie obliczyłeś masy molowej wodoru tylko liczbę moli wodoru. Poza tym przy wzorze empirycznym raczej podajemy samo \(\displaystyle{ CH_{2}}\) niż \(\displaystyle{ \left({CH_{2} \right)_{x}}\).
@tikeroom BTW, nie obliczyłeś masy molowej wodoru tylko liczbę moli wodoru. Poza tym przy wzorze empirycznym raczej podajemy samo \(\displaystyle{ CH_{2}}\) niż \(\displaystyle{ \left({CH_{2} \right)_{x}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 sty 2017, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 7 razy
Ustalanie wzorów empirycznego i rzeczywistego.
Już rozumiem Dziękuję za pomoc.
Mam pytanie co do jednego pytania. Wychodzi mi trochę inaczej niż w odpowiedziach i wątpię ,że popełniam gdzieś błąd.
52. W \(\displaystyle{ ortofosforanie(v)}\) dwuwartościowego metalu fosfor stanowi \(\displaystyle{ 7,6 proc.}\). Podaj wzór związku i nazwę metalu.
Więc \(\displaystyle{ X _{3}(PO4) _{2}}\)
skoro fosfor stanowi \(\displaystyle{ 7,6 proc.}\) to ustalam taki wzór aby obliczyć masę molową X:
\(\displaystyle{ \frac{61,94}{189,94 + 3X} = 0.076}\)
Z obliczenia wychodzi mi Masa molowa = \(\displaystyle{ 208,353}\) który to będzie pierwiastek Pb czy\(\displaystyle{ Bi}\) mam w odpowiedziach Pb.
Mam pytanie co do jednego pytania. Wychodzi mi trochę inaczej niż w odpowiedziach i wątpię ,że popełniam gdzieś błąd.
52. W \(\displaystyle{ ortofosforanie(v)}\) dwuwartościowego metalu fosfor stanowi \(\displaystyle{ 7,6 proc.}\). Podaj wzór związku i nazwę metalu.
Więc \(\displaystyle{ X _{3}(PO4) _{2}}\)
skoro fosfor stanowi \(\displaystyle{ 7,6 proc.}\) to ustalam taki wzór aby obliczyć masę molową X:
\(\displaystyle{ \frac{61,94}{189,94 + 3X} = 0.076}\)
Z obliczenia wychodzi mi Masa molowa = \(\displaystyle{ 208,353}\) który to będzie pierwiastek Pb czy\(\displaystyle{ Bi}\) mam w odpowiedziach Pb.