obliczenie ze stężeń
obliczenie ze stężeń
Hej, czy ktoś by umiał mi to rozwiązać
Jaką masę \(\displaystyle{ H_2O}\) trzeba dodać do roztworu, aby jego stężenie zmniejszyło się dwukrotnie.
Dziękuję z góry
Jaką masę \(\displaystyle{ H_2O}\) trzeba dodać do roztworu, aby jego stężenie zmniejszyło się dwukrotnie.
Dziękuję z góry
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
obliczenie ze stężeń
Jo-kaj,
Jeśli miałaś na myśli stężenie molowe to np.:
\(\displaystyle{ C_{m1} = 0,1 = 0,1/1}\) mol/dm3
\(\displaystyle{ C_{m2} = 0,05 = 0,1/2}\) mol/dm3
Tutaj dolano drugą taką samą objętość ( a nie masę ! ) jaka była na początku oraz zaniedbujemy kontrakcję.
Jeśli miałaś na myśli stężenie procentowe to np.:
\(\displaystyle{ C_{p1} = 0,2 = 0,1/(0,1 + 0,4 )}\) gdzie \(\displaystyle{ 0,2 = 20}\) %, \(\displaystyle{ 0,1}\) to masa soli, \(\displaystyle{ 0,4}\) to masa wody
\(\displaystyle{ C_{p2} = 0,1 = 0,1/(0,1 + 0,9 )}\) gdzie \(\displaystyle{ 0,1 = 10}\) %, \(\displaystyle{ 0,1}\) to masa soli, \(\displaystyle{ 0,9}\) to masa wody
Tutaj dolano \(\displaystyle{ 0,5}\) jednostek masy wody.
Jeśli miałaś na myśli stężenie molowe to np.:
\(\displaystyle{ C_{m1} = 0,1 = 0,1/1}\) mol/dm3
\(\displaystyle{ C_{m2} = 0,05 = 0,1/2}\) mol/dm3
Tutaj dolano drugą taką samą objętość ( a nie masę ! ) jaka była na początku oraz zaniedbujemy kontrakcję.
Jeśli miałaś na myśli stężenie procentowe to np.:
\(\displaystyle{ C_{p1} = 0,2 = 0,1/(0,1 + 0,4 )}\) gdzie \(\displaystyle{ 0,2 = 20}\) %, \(\displaystyle{ 0,1}\) to masa soli, \(\displaystyle{ 0,4}\) to masa wody
\(\displaystyle{ C_{p2} = 0,1 = 0,1/(0,1 + 0,9 )}\) gdzie \(\displaystyle{ 0,1 = 10}\) %, \(\displaystyle{ 0,1}\) to masa soli, \(\displaystyle{ 0,9}\) to masa wody
Tutaj dolano \(\displaystyle{ 0,5}\) jednostek masy wody.
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
obliczenie ze stężeń
piasek101,
Dlatego odpowiedź udzielona została z dodatkowym parametrem.
Odpowiedź dotycząca masy dotyczy stężenia procentowego. Odpowiedź dotycząca masy i antycypująca stężenia molowe to też coś innego.
Dlatego odpowiedź udzielona została z dodatkowym parametrem.
Odpowiedź dotycząca masy dotyczy stężenia procentowego. Odpowiedź dotycząca masy i antycypująca stężenia molowe to też coś innego.
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
obliczenie ze stężeń
piasek101,
Ja niczego nie skomplikowałem chociaż problem był banalny. Trochę to sam skomplikowałeś nie rozważając innych możliwości. Przecież sam to widzisz...
Ale jak sam powiadasz " ...i tylko o to mi chodziło" - to bardzo szczere wyznanie z Twojej strony. Dzięki za refleksję na swój temat...
Ja niczego nie skomplikowałem chociaż problem był banalny. Trochę to sam skomplikowałeś nie rozważając innych możliwości. Przecież sam to widzisz...
Ale jak sam powiadasz " ...i tylko o to mi chodziło" - to bardzo szczere wyznanie z Twojej strony. Dzięki za refleksję na swój temat...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
obliczenie ze stężeń
Zostało Ci jeszcze kilka stężeń do rozpisania.
User stawia problem ,,jaką masę", Ty zajmujesz się (między innymi) ,,molami".
Czyli jak zapytają ,,jaki promień", zajmiesz się środkiem ?
Miałem już nic nie pisać w temacie ,,bicia piany", nie lubię być ostatnim - ale wywołałeś mnie ,,dzięki za refleksją na swój temat". Wyjaśniam - była na Twój.
Może nie będę ostatnim.
User stawia problem ,,jaką masę", Ty zajmujesz się (między innymi) ,,molami".
Czyli jak zapytają ,,jaki promień", zajmiesz się środkiem ?
Miałem już nic nie pisać w temacie ,,bicia piany", nie lubię być ostatnim - ale wywołałeś mnie ,,dzięki za refleksją na swój temat". Wyjaśniam - była na Twój.
Może nie będę ostatnim.