Stała równowagi
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 cze 2016, o 06:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 2 razy
Stała równowagi
Stała równowagi reakcji \(\displaystyle{ CO+H _{2}O \Leftrightarrow CO _{2}+H _{2}}\) w temperaturze \(\displaystyle{ 800 K}\) wynosi \(\displaystyle{ 4,12}\). Mieszaninę zawierającą \(\displaystyle{ 20\%}\) wag. \(\displaystyle{ CO}\) i \(\displaystyle{ 80\%}\) wag. \(\displaystyle{ H _{2}O}\) ogrzano do \(\displaystyle{ 800 K}\). Obliczyć skład mieszaniny po osiągnięciu stanu równowagi.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2017, o 09:33 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stała równowagi
\(\displaystyle{ K= \frac{n_{CO_{2}} \cdot n_{H_{2}}}{n_{CO} \cdot n_{H_{2}O}}=\frac{x_{CO_{2}} \cdot x_{H_{2}}}{x_{CO} \cdot x_{H_{2}O}}}\)
\(\displaystyle{ x^{o}_{CO}= \frac{ \frac{20}{M_{CO}} }{ \frac{20}{M_{CO}}+ \frac{80}{M_{H_{2}O}}}}\)
\(\displaystyle{ x^{o}_{H_{2}O}=1-x^{o}_{CO}}\)
\(\displaystyle{ K= 4.12=\frac{n_{CO_{2}} \cdot n_{H_{2}}}{n_{CO} \cdot n_{H_{2}O}}=\frac{x_{CO_{2}} \cdot x_{H_{2}}}{x_{CO} \cdot x_{H_{2}O}}=\frac{X \cdot X}{\left (x^{o}_{CO}-X \right ) \cdot \left \left (x^{o}_{H_{2}O}-X \right )}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ X}\) i obliczyć ułamki molowe w stanie równowagi.
\(\displaystyle{ \% i= \frac{x_{i} \cdot M_{i}}{\left ( x_{CO_{2}} \cdot M_{CO_{2}}+x_{CO} \cdot M_{CO}+x_{H_{2}} \cdot M_{H_{2}}+x_{H_{2}O} \cdot M_{H_{2}O} \right )} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ dla \ i=CO_{2}, CO,H_{2},H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ x^{o}_{CO}= \frac{ \frac{20}{M_{CO}} }{ \frac{20}{M_{CO}}+ \frac{80}{M_{H_{2}O}}}}\)
\(\displaystyle{ x^{o}_{H_{2}O}=1-x^{o}_{CO}}\)
\(\displaystyle{ K= 4.12=\frac{n_{CO_{2}} \cdot n_{H_{2}}}{n_{CO} \cdot n_{H_{2}O}}=\frac{x_{CO_{2}} \cdot x_{H_{2}}}{x_{CO} \cdot x_{H_{2}O}}=\frac{X \cdot X}{\left (x^{o}_{CO}-X \right ) \cdot \left \left (x^{o}_{H_{2}O}-X \right )}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ X}\) i obliczyć ułamki molowe w stanie równowagi.
\(\displaystyle{ \% i= \frac{x_{i} \cdot M_{i}}{\left ( x_{CO_{2}} \cdot M_{CO_{2}}+x_{CO} \cdot M_{CO}+x_{H_{2}} \cdot M_{H_{2}}+x_{H_{2}O} \cdot M_{H_{2}O} \right )} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ dla \ i=CO_{2}, CO,H_{2},H_{2}O}\)