Ph, oraz stężenie jonów wodorowych.

chadohyun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 gru 2016, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Ph, oraz stężenie jonów wodorowych.

Post autor: chadohyun »

Witam i proszę o pomoc z poniższym rozwiązaniem.

1. W \(\displaystyle{ 800cm^{3}}\) znajduje się \(\displaystyle{ 150mg}\) wodorotlenku glinu, którego \(\displaystyle{ \alpha}\) wynosi \(\displaystyle{ 13%}\), oblicz pH roztworu, oraz stężenie jonów wodorowych.


Poniżej dodaję własne "rozwiązanie".

\(\displaystyle{ Al(OH)_{3} \longleftrightarrow Al^{3+} + 3OH^{-}\\\\V=800cm^{3}=0,8dm^{3}\\m=150mg=0,15g\\M_{Al(OH)_{3}}=78 \frac{g}{mol} \\\\\\n_{1}= \frac{0,15g}{78 \frac{g}{mol} }=0,00192mol\\\\n_{2}=0,00192*3=0,00576mol\\\\\\
C_{m}= \frac{0,00576mol}{0,8dm^{3}}=0,0072 \frac{mol}{dm^{3}}=0,72*10^{-2} \frac{mol}{dm^{3}}}\)



\(\displaystyle{ pOH=-log[0,72*10^{-2}]=-[log0,72+log10^{-2}]=2,143\approx2,14\\
log0,72=-0,143}\)



\(\displaystyle{ pH=14 - 2,14 =11,86 \approx 11,9}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ log[H^{+}]=-11,9}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=10^{-11,9}}\)



Czy moje rozwiązanie działa? Czy poprawne jest zostawienie rozwiązania typu \(\displaystyle{ x^{-11,9}}\), z potęgą ujemną? Proszę o wskazówki.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Ph, oraz stężenie jonów wodorowych.

Post autor: pesel »

Stopień dysocjacji, \(\displaystyle{ \alpha=13 \%}\) po coś podali? No i który to bo \(\displaystyle{ Al(OH)_{3}}\) dysocjuje stopniowo.
ODPOWIEDZ