steżenie molowe i objętość

jacek_ns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 17 razy

steżenie molowe i objętość

Post autor: jacek_ns »

Oblicz ile \(\displaystyle{ cm^{3}}\) 0,1 molowego roztworu \(\displaystyle{ AgNO_{3}}\) potrzeba do otrzymania 14,35 g AgCl w reakcji z nadmiarem NaCl
6x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 cze 2007, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek ;)

steżenie molowe i objętość

Post autor: 6x »

Mamy reakcje:
\(\displaystyle{ AgNO_3 + NaCl AgCl + NaNO_3}\)

Wypisujemy dane:
\(\displaystyle{ C_{mol} = 0,1 \ mol dm^{-3}}\)
\(\displaystyle{ m_{AgCl} = 14,35 \ g}\)
\(\displaystyle{ M_{AgCl} = 108 + 35,5 = 143,5 \ g mol^{-1}}\)
\(\displaystyle{ M_{AgNO_3} = 108 + 14 + 3 16 = 188 \ g mol^{-1}}\)

Szukamy \(\displaystyle{ V}\) , czyli objetosci roztworu azotanu (V) srebra, jaka musimy uzyc.. Poniewaz chcemy otrzymac 14,35 g AgCl, liczymy (z proporcji) masę \(\displaystyle{ AgNO_3}\) , jaka musimy uzyc :

\(\displaystyle{ \frac{M_{AgNO_3} m_{AgCl}}{M_{AgCl}} = 18,8 \ g}\)

Teraz liczymy tylko, ile to jest moli - a jest to \(\displaystyle{ n = 0,1 \ mola}\) azotanu (V) srebra. Po tym
prosto obliczamy potrzebna objetosc roztworu :

\(\displaystyle{ V = \frac{n}{C_{mol}}}\)
ODPOWIEDZ