Twardość wody

Awatar użytkownika
Madal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 3 lut 2013, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 10 razy

Twardość wody

Post autor: Madal »

Mam do zrobienia zadanie:
Jaka jest twardość wody w stopniach niemieckich, jeśli w \(\displaystyle{ 1}\) litrze wody znajduje się \(\displaystyle{ 10mg}\) wapnia?

Wiem, że \(\displaystyle{ 1^{o}d}\) st. niemiecki \(\displaystyle{ = 10mg}\) \(\displaystyle{ CaO}\) w \(\displaystyle{ 1}\) litrze wody.

Liczę to w ten sposób:
\(\displaystyle{ 2Ca + 2O_2 \rightarrow 2CaO + O_2}\)

z tego wychodzi mi ze \(\displaystyle{ Ca}\) jest w tym \(\displaystyle{ 14mg}\).

Czy twardość w stopniach niemieckich będzie zatem \(\displaystyle{ 1.4}\)?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2016, o 15:49 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Twardość wody

Post autor: a4karo »

Przeczytaj dwa pierwsze zdania ze zrozumieniem. chyba, że wapń w pierwszym zdaniu jest czyms innym niż wapń w drugim
Pablo82
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 356
Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 79 razy

Twardość wody

Post autor: Pablo82 »

Ponadto reakcja:
\(\displaystyle{ 2Ca + 2O_2 \rightarrow 2CaO + O_2}\)
jest zapisana nieprawidłowo.

Poza tym, czy wapń nadający wodzie twardość występuje w niej w postaci \(\displaystyle{ CaO}\) ?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Twardość wody

Post autor: pesel »

Madal pisze:z tego wychodzi mi ze CaO jest w tym 14mg.

Czy twardość w stopniach niemieckich będzie zatem 1.4?
Tak jest. Ale raczej licz jakoś tak:

\(\displaystyle{ m_{CaO}=m_{Ca} \cdot \frac{M_{CaO}}{M_{Ca}}}\)

\(\displaystyle{ ^{o}n= \frac{m_{CaO}}{10.00 \ mg}}\)
ODPOWIEDZ