Ułamek molowy, do wytłumaczenia bądź rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lis 2016, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Ułamek molowy, do wytłumaczenia bądź rozwiązania
W mieszaninie siarczków sodu i wapnia ułamek molowy siarki jest równy 0.48. Ile gramów sodu zawiera 465 g tej mieszaniny?
Wiem, że takie zadania już były, próbowałam je rozwiązywać tamtymi sposobami, ale niestety nie wychodzi mi wynik. Korzystałam głównie tego sposobu 346820.htm , ale niestety nie rozumiem za bardzo 4 ostatnich linijek. Liczę bardzo na ich wytłumaczenie.
Wiem, że takie zadania już były, próbowałam je rozwiązywać tamtymi sposobami, ale niestety nie wychodzi mi wynik. Korzystałam głównie tego sposobu 346820.htm , ale niestety nie rozumiem za bardzo 4 ostatnich linijek. Liczę bardzo na ich wytłumaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ułamek molowy, do wytłumaczenia bądź rozwiązania
W czwartym od końca wstawił zależność, którą znalazł równanie wcześniej do równania trzeciego.
W następnym wyłączył liczbę moli sodu przed nawias i przeniósł ją na jedną stronę, a to co było w nawiasie na drugą stronę.
W następnym pomnożył obie strony przez masę molową sodu, a liczba moli pomnożona przez masę molową to masa.
W ostatnim podstawił dane i obliczył wynik.
W następnym wyłączył liczbę moli sodu przed nawias i przeniósł ją na jedną stronę, a to co było w nawiasie na drugą stronę.
W następnym pomnożył obie strony przez masę molową sodu, a liczba moli pomnożona przez masę molową to masa.
W ostatnim podstawił dane i obliczył wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lis 2016, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Ułamek molowy, do wytłumaczenia bądź rozwiązania
Jeszcze mam pytanie co do tego dlaczego w liczniku ułamka masę próbki mamy pomnożyć x2? Oraz z moich obliczeń do moich danych wychodzi mi że nCa = 5.5nNa. Mógłbyś mi tylko powiedzieć czy to jakiś mój błąd czy tak ma wyjść z tym? Bo tu mnie właśnie zaskakują moja obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lis 2016, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Ułamek molowy, do wytłumaczenia bądź rozwiązania
Dobra, nie pomyślałam. A możesz coś poradzić na tej mój wynik z nCa = 5.5nNa? Bo już robię na wszystkie sposoby, błędy sprawdzałam kilkanaście razy i dalej zly wynik. Chodzi mi tylko o to 5.5, ponieważ reszta to tylko "formalność".
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ułamek molowy, do wytłumaczenia bądź rozwiązania
Popatrzmy:
\(\displaystyle{ nNa=x}\)
\(\displaystyle{ nCa=5.5x}\)
to
\(\displaystyle{ nS=nCa+0.5nNa=5.5x+0.5x=6x}\)
\(\displaystyle{ xS=6x/(6x+5.5x+x)=0.48 \ne 0.40}\)
\(\displaystyle{ --------------}\)
\(\displaystyle{ nNa=x}\)
\(\displaystyle{ nCa=0.5x}\)
to
\(\displaystyle{ nS=nCa+0.5nNa=0.5x+0.5x=x}\)
\(\displaystyle{ xS=x/(x+0.5x+x)=0.40 = 0.40}\)
\(\displaystyle{ nNa=x}\)
\(\displaystyle{ nCa=5.5x}\)
to
\(\displaystyle{ nS=nCa+0.5nNa=5.5x+0.5x=6x}\)
\(\displaystyle{ xS=6x/(6x+5.5x+x)=0.48 \ne 0.40}\)
\(\displaystyle{ --------------}\)
\(\displaystyle{ nNa=x}\)
\(\displaystyle{ nCa=0.5x}\)
to
\(\displaystyle{ nS=nCa+0.5nNa=0.5x+0.5x=x}\)
\(\displaystyle{ xS=x/(x+0.5x+x)=0.40 = 0.40}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lis 2016, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Ułamek molowy, do wytłumaczenia bądź rozwiązania
Dziękuję bardzo -- 5 lis 2016, o 23:08 --Mogłabym prosić jednak o rozwiązanie tego zadania? Mam juz wpisanych kilkanaście wyników i dalej nie wchodzi. Poprosiłam nawet znajomego o pomoc i wychodzi mu tak samo jak mi: 35.4393, a to niestety jest zły wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ułamek molowy, do wytłumaczenia bądź rozwiązania
Dopiero teraz zauważyłem, że masz inne dane niż w zadaniu sprzed lat.
\(\displaystyle{ m_{Na_{2}S}+m_{CaS}=465g}\)
\(\displaystyle{ n_{Na_{2}S} \cdot M_{Na_{2}S}+n_{CaS} \cdot M_{CaS}=465g}\)
\(\displaystyle{ 0.5 \cdot n_{Na} \cdot M_{Na_{2}S}+n_{Ca} \cdot M_{CaS}=465g}\)
\(\displaystyle{ x_{s}= \frac{n_{S}}{n_{Na}+n_{S}+n_{Ca}}=0.48}\)
\(\displaystyle{ n_{S}=0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}}\)
\(\displaystyle{ \frac{0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}}{n_{Na}+0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}+n_{Ca}}=\frac{0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}}{1.5 \cdot n_{Na}+2 \cdot n_{Ca}}=0.48}\)
\(\displaystyle{ 0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}=0.72 \cdot n_{Na}+0.96 \cdot n_{Ca}}\)
\(\displaystyle{ 0.04 \cdot n_{Ca}=0.22 \cdot n_{Na}}\)
\(\displaystyle{ n_{Ca}=5.5 \cdot n_{Na}}\)
wstawiamy do trzeciego równania:
\(\displaystyle{ 0.5 \cdot n_{Na} \cdot M_{Na_{2}S}+5.5 \cdot n_{Na} \cdot M_{CaS}=465g}\)
\(\displaystyle{ n_{Na}= \frac{465g}{0.5 \cdot M_{Na_{2}S}+5.5 \cdot M_{CaS}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Na}=M_{Na} \cdot \frac{465g}{0.5 \cdot M_{Na_{2}S}+5.5 \cdot M_{CaS}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Na}=22.99 \cdot \frac{465g}{0.5 \cdot 78.05+5.5 \cdot 72.15}}\)
\(\displaystyle{ m_{Na}=22.99\cdot \frac{465g}{0.5 \cdot 78.05+5.5 \cdot 72.15 }=24.527589767121716186761500516233 \ g}\)
Utnij tam gdzie moodle wymagają.
\(\displaystyle{ m_{Na_{2}S}+m_{CaS}=465g}\)
\(\displaystyle{ n_{Na_{2}S} \cdot M_{Na_{2}S}+n_{CaS} \cdot M_{CaS}=465g}\)
\(\displaystyle{ 0.5 \cdot n_{Na} \cdot M_{Na_{2}S}+n_{Ca} \cdot M_{CaS}=465g}\)
\(\displaystyle{ x_{s}= \frac{n_{S}}{n_{Na}+n_{S}+n_{Ca}}=0.48}\)
\(\displaystyle{ n_{S}=0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}}\)
\(\displaystyle{ \frac{0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}}{n_{Na}+0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}+n_{Ca}}=\frac{0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}}{1.5 \cdot n_{Na}+2 \cdot n_{Ca}}=0.48}\)
\(\displaystyle{ 0.5 \cdot n_{Na}+n_{Ca}=0.72 \cdot n_{Na}+0.96 \cdot n_{Ca}}\)
\(\displaystyle{ 0.04 \cdot n_{Ca}=0.22 \cdot n_{Na}}\)
\(\displaystyle{ n_{Ca}=5.5 \cdot n_{Na}}\)
wstawiamy do trzeciego równania:
\(\displaystyle{ 0.5 \cdot n_{Na} \cdot M_{Na_{2}S}+5.5 \cdot n_{Na} \cdot M_{CaS}=465g}\)
\(\displaystyle{ n_{Na}= \frac{465g}{0.5 \cdot M_{Na_{2}S}+5.5 \cdot M_{CaS}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Na}=M_{Na} \cdot \frac{465g}{0.5 \cdot M_{Na_{2}S}+5.5 \cdot M_{CaS}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Na}=22.99 \cdot \frac{465g}{0.5 \cdot 78.05+5.5 \cdot 72.15}}\)
\(\displaystyle{ m_{Na}=22.99\cdot \frac{465g}{0.5 \cdot 78.05+5.5 \cdot 72.15 }=24.527589767121716186761500516233 \ g}\)
Utnij tam gdzie moodle wymagają.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lis 2016, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Ułamek molowy, do wytłumaczenia bądź rozwiązania
Dziękuję Ci bardzo! Już rozumiem, ze to 0.5 oraz 5.5 miałam wstawić do mianownika. Zrobiłam właśnie jeszcze podobne takie zadanie i wyszlo. Jeszcze raz dziękuję za pomoc!