PH, pOH

anonimx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 15 wrz 2006, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdzieś

PH, pOH

Post autor: anonimx »

ZAdanie 1

Obliczyć stopień dysocjacji jednowodorotlenkowej zasady, wiedząc, że jej 0,1-molowy roztwór ma pH=10


Zadanie 2.

Obliczyć pH roztworu zawierającego \(\displaystyle{ 5,1\cdot10^{-3}\,g}\) jonów OH minus w \(\displaystyle{ 1\,dm^{3}}\)

Drobniutka kosmetyka - przerobiłem zapis na TeX - DEXiu
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 20:44 przez anonimx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom_ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 21 mar 2007, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

PH, pOH

Post autor: Tom_ek »

zad. 1
wzór na obliczenie stałej dysocjacji \(\displaystyle{ \alpha=C/C_0}\)
\(\displaystyle{ C_0 = 0.1 mol / dm^3}\) czyli \(\displaystyle{ C=1*10^-^1}\)
\(\displaystyle{ pH= 10}\)

skoro to jest zasada to nie zawiera jonów wodorowych tylko jony wodorotlenkowe wiec

\(\displaystyle{ pOH=4}\)

\(\displaystyle{ C = [OH^-]= 1*10^-^4}\)
podstawiamy do wzoru , redukujemy i wychodzi
\(\displaystyle{ \alpha=0,001}\)
ODPOWIEDZ