zadanie na stężenie roztworu
- qaz
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
zadanie na stężenie roztworu
Przygotowano stężony roztwór kwasu solnego nasycając chlorowodorem \(\displaystyle{ 10}\)-%towy roztwór kwasu o gęstości \(\displaystyle{ 1,04g/ cm^3}\). Otrzymano \(\displaystyle{ 500 cm^3}\)dzwudziestoprocentowego roztworu o gęstości \(\displaystyle{ 1,1 g/cm^3}\). Oblicz:
a) objętość początkową roztworu \(\displaystyle{ 10}\)%
b) objętośc chlorowodoru, którym nasycono roztwór \(\displaystyle{ 10}\)%
a) objętość początkową roztworu \(\displaystyle{ 10}\)%
b) objętośc chlorowodoru, którym nasycono roztwór \(\displaystyle{ 10}\)%
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
zadanie na stężenie roztworu
fajne zadanie.. miałem z nimi sporo problemów w czasie liceum na szczęście to już za mną
hmm rozkmińmy to łopatologicznie..
należałoby zauważyć, że objętość jak i masa wody podczas całego doświadczenia się nie zmieniła
no to policzmy ile tam jest tej wody..
najpierw policzmy masę całego roztworu 20-procentowego..
to będzie oczywiście \(\displaystyle{ 500cm^3 1,1\frac{g}{cm^3}=550g}\)
policzmy ile tam było tej wody
\(\displaystyle{ 550g 80\%=440g}\)
policzmy całą masę roztworu 10-procentowego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 440g=90\%\\x=100\%\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x\approx488,9g}\)
tak troszke dziwnie wyszło..
no ale przyjmijmy że poprawnie.. więc dalej musimy policzyć objętość tego czegoś
\(\displaystyle{ V=\frac{488,9g}{1,04\frac{g}{cm^3}}\approx 470cm^3}\)
no to by była odpowiedź na punkt a)
punkt b:
\(\displaystyle{ 488,9g-440g=48,9g}\)
masa chlorowodoru..
o ile się nie mylę to gęstość wody wynosi \(\displaystyle{ 1\frac{g}{cm^3}}\) ale mogę się mylić to trzeba wziąć poprawkę
\(\displaystyle{ 80\% 1\frac{g}{cm^3} + 20\%x=1,1\frac{g}{cm^3}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1,1\frac{g}{cm^3}-0,8\frac{g}{cm^3}}{20\%}=\frac{0,3\frac{g}{cm^3}}{0,2}=1,5\frac{g}{cm^3}}\)
to jest gęstość chlorowodru..
\(\displaystyle{ \frac{48,9g}{1,5\frac{g}{cm^3}}\approx 32,6cm^3}\)
teraz tak.. nie wiem na ile to jest poprawnie bo chemii nie miałem dawno i mogłem sporo pokićkać, ale tyle mogę zrobić..
hmm rozkmińmy to łopatologicznie..
należałoby zauważyć, że objętość jak i masa wody podczas całego doświadczenia się nie zmieniła
no to policzmy ile tam jest tej wody..
najpierw policzmy masę całego roztworu 20-procentowego..
to będzie oczywiście \(\displaystyle{ 500cm^3 1,1\frac{g}{cm^3}=550g}\)
policzmy ile tam było tej wody
\(\displaystyle{ 550g 80\%=440g}\)
policzmy całą masę roztworu 10-procentowego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 440g=90\%\\x=100\%\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x\approx488,9g}\)
tak troszke dziwnie wyszło..
no ale przyjmijmy że poprawnie.. więc dalej musimy policzyć objętość tego czegoś
\(\displaystyle{ V=\frac{488,9g}{1,04\frac{g}{cm^3}}\approx 470cm^3}\)
no to by była odpowiedź na punkt a)
punkt b:
\(\displaystyle{ 488,9g-440g=48,9g}\)
masa chlorowodoru..
o ile się nie mylę to gęstość wody wynosi \(\displaystyle{ 1\frac{g}{cm^3}}\) ale mogę się mylić to trzeba wziąć poprawkę
\(\displaystyle{ 80\% 1\frac{g}{cm^3} + 20\%x=1,1\frac{g}{cm^3}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1,1\frac{g}{cm^3}-0,8\frac{g}{cm^3}}{20\%}=\frac{0,3\frac{g}{cm^3}}{0,2}=1,5\frac{g}{cm^3}}\)
to jest gęstość chlorowodru..
\(\displaystyle{ \frac{48,9g}{1,5\frac{g}{cm^3}}\approx 32,6cm^3}\)
teraz tak.. nie wiem na ile to jest poprawnie bo chemii nie miałem dawno i mogłem sporo pokićkać, ale tyle mogę zrobić..
- qaz
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
zadanie na stężenie roztworu
gęstośc wody ok tak jak odp do zadania 1szego natomiast drugie sie nie calkiem zgadza co do odp. Ale bardzo dziękuję
Drugie juz nieaktualne, dzieki poprawnosci pierwszego zostalo rozkminione
Drugie juz nieaktualne, dzieki poprawnosci pierwszego zostalo rozkminione
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
zadanie na stężenie roztworu
WITAM
wszystko byłoby OK, gdyby nie podpunkt b).. podpunkt a) rozwiązałam sama i wyszedł mi taki wynik jak Wam, co zresztą jest zgodne z odpowiedziami, ale nie potrafię rozwiązać podpunkt b). Jeśli ktoś wie, jak to poprawnie rozwiązać to proszę o pomoc.
Przygotowano stężony roztwór kwasu solnego, nasyjąc chlorowodorem 10% roztwór kwasu o gęstości 1,04 g/cm3. Otrzymano 500 cm3 20% roztworu o gęstości 1,1 g/cm3. Oblicz:
a) objętość początkową roztworu 10% (to udało mi się rozwiązać poprawnie)
b) objętość chlorowodoru, którym nasycono roztwój 10%.
Bardzo proszę o pomoc z podpunktem b). (masa chlorowodoru wyszła mi 61g, ale nie potrafię wyprowadzić gęstości, skutkiem czego nie wiem, jak obliczyć objętość).
Pozdrawiam
wszystko byłoby OK, gdyby nie podpunkt b).. podpunkt a) rozwiązałam sama i wyszedł mi taki wynik jak Wam, co zresztą jest zgodne z odpowiedziami, ale nie potrafię rozwiązać podpunkt b). Jeśli ktoś wie, jak to poprawnie rozwiązać to proszę o pomoc.
Przygotowano stężony roztwór kwasu solnego, nasyjąc chlorowodorem 10% roztwór kwasu o gęstości 1,04 g/cm3. Otrzymano 500 cm3 20% roztworu o gęstości 1,1 g/cm3. Oblicz:
a) objętość początkową roztworu 10% (to udało mi się rozwiązać poprawnie)
b) objętość chlorowodoru, którym nasycono roztwój 10%.
Bardzo proszę o pomoc z podpunktem b). (masa chlorowodoru wyszła mi 61g, ale nie potrafię wyprowadzić gęstości, skutkiem czego nie wiem, jak obliczyć objętość).
Pozdrawiam
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
zadanie na stężenie roztworu
skorzystaj, że jeden mol gazu w warunkach normalnych zajmuje objętość 22,4 dm^3. Myślę, że możesz przyjąć, żę chodzi o warunki normalne, skoro nie ma podanych ciśnienia, temp, czy żeby przyjąć warunki standardowe czy inne.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
zadanie na stężenie roztworu
Masz rację, obliczyłam w ten sposób jak mi podpowiedziałeś i wynik się zgadza.
Dzięki wielkie za pomoc
[ Dodano: 19 Stycznia 2008, 18:37 ]
Jest też jeszcze jedno zadanie, z którym nie mogę dać sobie rady.
W 15,2 - procentowym roztworze kwasu HEO3 na 160 cząsteczek wody przypadają 4 cząsteczki kwasu. Ustalić wzór kwasu.
Byłabym wdzięczna chociaż za jakąś wskazówkę, bo nie wiem nawet jak wykorzystać informację o ilości tych cząsteczek.
Dzięki wielkie za pomoc
[ Dodano: 19 Stycznia 2008, 18:37 ]
Jest też jeszcze jedno zadanie, z którym nie mogę dać sobie rady.
W 15,2 - procentowym roztworze kwasu HEO3 na 160 cząsteczek wody przypadają 4 cząsteczki kwasu. Ustalić wzór kwasu.
Byłabym wdzięczna chociaż za jakąś wskazówkę, bo nie wiem nawet jak wykorzystać informację o ilości tych cząsteczek.
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
zadanie na stężenie roztworu
stężenie procentowe to ms/mr. Masa roztworu to masa rozpuszczalnika (u nas wody) + masa substancji. Ms pozostaw niewiadomą, masę rozpuszczalnika oblicz, wiedząc, że to 160 cząsteczek wody (możesz obliczyć masę jednej cząsteczki).
x - masa jednej czasteczki kwasu
4x/(4x+2880)=15,2%
od x odejmij masę 3 tlenów i wodór, wyjdzie, żę masa E to 80 unitów. Czyli kwas bromowy (V) - HBrO3
x - masa jednej czasteczki kwasu
4x/(4x+2880)=15,2%
od x odejmij masę 3 tlenów i wodór, wyjdzie, żę masa E to 80 unitów. Czyli kwas bromowy (V) - HBrO3
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
zadanie na stężenie roztworu
Dzięki Tobie skumałam. Po raz kolejny dzięki za pomoc, naprawdę mi pomogłeś, bo miałam problem z samą interpretacją tego zadania, a to przecież punkt wyjścia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam