pH roztworu

kiiniia_z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 cze 2016, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

pH roztworu

Post autor: kiiniia_z »

Do \(\displaystyle{ 200 cm^{3}}\) mocnej zasady \(\displaystyle{ X(OH)_{2}}\) o \(\displaystyle{ pH=13}\) dodano \(\displaystyle{ 100 cm^{3}}\) \(\displaystyle{ 10%}\) roztworu kwasu azotowego (V) o gęstości \(\displaystyle{ 1,1 g/cm^{3}}\), po czym całość rozcieńczono wodą do objętości \(\displaystyle{ 400 cm^{3}}\). Oblicz \(\displaystyle{ pH}\) uzyskanego roztworu. \(\displaystyle{ M_{H}=1,0 g/mol}\), \(\displaystyle{ M_{O}=16 g/mol}\), \(\displaystyle{ M_{N}=14 g/mol}\)
ODPOWIEDZ