Zmieszano \(\displaystyle{ KHSO_3}\) (c.stałe) i \(\displaystyle{ Na_2SO_3}\) (c.stałe) w stosunku masowym \(\displaystyle{ 2.1 : 6.6}\) i uzupełniono wodą do objętości \(\displaystyle{ 1,5 dm^3}\). Oblicz \(\displaystyle{ pH}\) w uzyskanym roztworze buforowym.
\(\displaystyle{ K_{II,H_2SO_3}=6,3\cdot10^{-8}}\) ; \(\displaystyle{ M_{KHSO_3}=120,34}\) ; \(\displaystyle{ M_{Na_2SO_3}=126,22}\)
Roztwory buforowe
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 22 lis 2014, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Roztwory buforowe
Ostatnio zmieniony 14 cze 2016, o 17:34 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Roztwory buforowe
\(\displaystyle{ [H^+]=K \cdot \frac{[HSO_3^-]}{[SO_3^{2-}]}=\frac{Kn_K}{n_N}=\frac{KM_Nm_K}{M_Km_N}=\frac{KM_N}{M_K}\cdot\frac{2.1}{6.6}}\)
\(\displaystyle{ pH=-\log [H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ pH=-\log [H^{+}]}\)
Ukryta treść: