Witam.
Musze stworzyc ogniwo o \(\displaystyle{ SEM=2V}\).
Wiem ze musze uzyc wzoru nernsta jednak z chemii nie wiem zupelnie nic.
ogniwo galwaniczne
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
ogniwo galwaniczne
Jak rozumiem, chcesz stworzyć takie ogniwo w warunkach domowych. Patrząc na szereg napięciowy określonych metali, które także byłyby dostępne, możesz rozważać dwie pary metali:
- srebro plus mangan gdzie potencjał standardowy \(\displaystyle{ Ag/Ag+ = 0,8 V}\) oraz \(\displaystyle{ Mn/Mn^{2+} = - 1,19 V}\). Daje to ogniwo o sile elektromotorycznej równej \(\displaystyle{ E = 1,99V}\).
- magnez plus nikiel gdzie potencjał standardowy \(\displaystyle{ Mg/Mg^{2+} = -2,37 V}\) oraz \(\displaystyle{ Ni/Ni^{2+} = -0,26 V}\). Daje to ogniwo o sile elektromotorycznej \(\displaystyle{ E = 2,11 V}\)
Jeśli już chcesz otrzymać dokładnie \(\displaystyle{ SEM = 2 V}\) to właśnie równanie Nernsta pozwala na wprowadzenie „poprawek” odnośnie stężeń jak i temperatury dla powyższych par, tak aby skorygować te \(\displaystyle{ 0,01}\) czy \(\displaystyle{ 0,11 V}\).
- srebro plus mangan gdzie potencjał standardowy \(\displaystyle{ Ag/Ag+ = 0,8 V}\) oraz \(\displaystyle{ Mn/Mn^{2+} = - 1,19 V}\). Daje to ogniwo o sile elektromotorycznej równej \(\displaystyle{ E = 1,99V}\).
- magnez plus nikiel gdzie potencjał standardowy \(\displaystyle{ Mg/Mg^{2+} = -2,37 V}\) oraz \(\displaystyle{ Ni/Ni^{2+} = -0,26 V}\). Daje to ogniwo o sile elektromotorycznej \(\displaystyle{ E = 2,11 V}\)
Jeśli już chcesz otrzymać dokładnie \(\displaystyle{ SEM = 2 V}\) to właśnie równanie Nernsta pozwala na wprowadzenie „poprawek” odnośnie stężeń jak i temperatury dla powyższych par, tak aby skorygować te \(\displaystyle{ 0,01}\) czy \(\displaystyle{ 0,11 V}\).