Chemia ogólna, odmierzanie substancji
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 30 paź 2015, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 9 razy
Chemia ogólna, odmierzanie substancji
Ile \(\displaystyle{ cm^3}\) kwasu siarkowego(VI) należy odmierzyć, aby przygotować \(\displaystyle{ 100 cm^3}\) \(\displaystyle{ 0,5 M}\) roztworu.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2016, o 13:02 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 924
- Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Całkonacja
- Podziękował: 227 razy
- Pomógł: 14 razy
Chemia ogólna, odmierzanie substancji
Masa molowa kwasu siarkowego(VI) to 98 g/mol. W roztworze jest \(\displaystyle{ 0.1dm^3 \cdot 0.5M=0.05mol}\) kwasu siarkowego(VI). Jest to \(\displaystyle{ 98 \cdot 0.05g=4.9g}\) kwasu siarkowego(VI).
Nie podałeś z jakiego roztworu korzystamy. Zakładam, że z roztworu \(\displaystyle{ 98 \%}\) o gęstości \(\displaystyle{ 1.83 \frac{g}{cm^3}}\).
Zatem: \(\displaystyle{ m _{k}=c _{\%} \cdot V_{k} \cdot d_{k}}\)
Wyznacz sobie \(\displaystyle{ V _{k}}\) i podstaw.
Nie podałeś z jakiego roztworu korzystamy. Zakładam, że z roztworu \(\displaystyle{ 98 \%}\) o gęstości \(\displaystyle{ 1.83 \frac{g}{cm^3}}\).
Zatem: \(\displaystyle{ m _{k}=c _{\%} \cdot V_{k} \cdot d_{k}}\)
Wyznacz sobie \(\displaystyle{ V _{k}}\) i podstaw.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2016, o 19:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.