Mam obliczyć na chemię pH roztowru, ale z racji, że ostatni raz miałam chemię w 2 klasie technikum, a na studiach się mi teraz przytrafiła to nie wiem jak się za to zabrać. Może ktoś pomoże i objaśni i da przykład jak to liczyć?
Zadanie mam takie:
Jakie jest pH roztworu
a) 0,1 molowego kwasu octowego
b) 0,1 molowego kwasu mlekowego
Obliczanie pH kwasu
- Cosinus01
- Użytkownik
- Posty: 227
- Rejestracja: 18 lut 2014, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 17 razy
Obliczanie pH kwasu
pH to z definicji ujemny logarytm dziesiętny ze stężenia jonów wodorowych w roztworze, czyli:
\(\displaystyle{ pH = -\log{ \left[ H^{+} \right] }}\)
Z łatwością obliczysz pH, znając wartość stężenia jonów wodorowych w roztworze.
\(\displaystyle{ pH = -\log{ \left[ H^{+} \right] }}\)
Z łatwością obliczysz pH, znając wartość stężenia jonów wodorowych w roztworze.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Obliczanie pH kwasu
\(\displaystyle{ HA \iff H^{+} +A^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{[H^{+}][A^{-}]}{[HA]}= \frac{[H^{+}][H^{+}]}{C_{HA}-[H^{+}]}= \frac{[H^{+}]^{2}}{C_{HA}-[H^{+}]}}\)
\(\displaystyle{ dla \ \frac{C_{HA}}{K_{HA}} \ge 400 \to
K_{HA} \approx \frac{[H^{+}]^{2}}{C_{HA}}}\)
dla kwasu octowego:
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{HA} \cdot C_{HA}}}=\sqrt{10^{-4.76} \cdot 0.1}=10^{-2.88}}\)
\(\displaystyle{ pH=2.88}\)
dla kwasu mlekowego:
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{HA} \cdot C_{HA}}}=\sqrt{10^{-3.86} \cdot 0.1}=10^{-2.43}}\)
\(\displaystyle{ pH=2.43}\)
\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{[H^{+}][A^{-}]}{[HA]}= \frac{[H^{+}][H^{+}]}{C_{HA}-[H^{+}]}= \frac{[H^{+}]^{2}}{C_{HA}-[H^{+}]}}\)
\(\displaystyle{ dla \ \frac{C_{HA}}{K_{HA}} \ge 400 \to
K_{HA} \approx \frac{[H^{+}]^{2}}{C_{HA}}}\)
dla kwasu octowego:
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{HA} \cdot C_{HA}}}=\sqrt{10^{-4.76} \cdot 0.1}=10^{-2.88}}\)
\(\displaystyle{ pH=2.88}\)
dla kwasu mlekowego:
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{HA} \cdot C_{HA}}}=\sqrt{10^{-3.86} \cdot 0.1}=10^{-2.43}}\)
\(\displaystyle{ pH=2.43}\)
Obliczanie pH kwasu
Dziękuję bardzo.pesel pisze:\(\displaystyle{ HA \iff H^{+} +A^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{[H^{+}][A^{-}]}{[HA]}= \frac{[H^{+}][H^{+}]}{C_{HA}-[H^{+}]}= \frac{[H^{+}]^{2}}{C_{HA}-[H^{+}]}}\)
\(\displaystyle{ dla \ \frac{C_{HA}}{K_{HA}} \ge 400 \to
K_{HA} \approx \frac{[H^{+}]^{2}}{C_{HA}}}\)
dla kwasu octowego:
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{HA} \cdot C_{HA}}}=\sqrt{10^{-4.76} \cdot 0.1}=10^{-2.88}}\)
\(\displaystyle{ pH=2.88}\)
dla kwasu mlekowego:
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{HA} \cdot C_{HA}}}=\sqrt{10^{-3.86} \cdot 0.1}=10^{-2.43}}\)
\(\displaystyle{ pH=2.43}\)
A skąd się wzięły te liczby \(\displaystyle{ 10 ^{-4.76} - oraz 10 ^{-3.86}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Obliczanie pH kwasu
Stałe dysocjacji są w tabelach. Akurat te wziąłem z wiki:Ginarella pisze:Dziękuję bardzo.
A skąd się wzięły te liczby \(\displaystyle{ 10 ^{-4.76}}\) - oraz \(\displaystyle{ 10 ^{-3.86}}\) ?
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_octowy
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_mlekowy
Właściwości - kwasowość.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 kwie 2016, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica
Obliczanie pH kwasu
Za każdym razem, gdy mam problem z jakimś zadaniem zaglądam na tę strone i zawsze znajduje rozwiązanie. Głównie dzięki pesel . Stąd moje pytanie do Ciebie. W jaki sposób, ucząc sie z jakich podręczników/zbiorów zadań moge zdobyć wiedze i umiejętności rozwiązywania zadan jak Ty ?
PS.
Wiem, że wiadomość nie tematyczna, ale nie wiem jak sie moge z Tobą skontaktować w inny sposób.
PS.
Wiem, że wiadomość nie tematyczna, ale nie wiem jak sie moge z Tobą skontaktować w inny sposób.