Wyliczenie początkowego stężenia etanolu/refraktometria

vampirita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lis 2015, o 17:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy

Wyliczenie początkowego stężenia etanolu/refraktometria

Post autor: vampirita »

Cześć.
Mam problem z obliczeniem, jak głosi temat, początkowego stężenia etanolu. Jest to zadanie z refraktometrii (jednak ta informacja jest chyba zbędna).
Otóż problem jest taki:
\(\displaystyle{ c_{1} = \frac{x}{10}}\) (w%)
\(\displaystyle{ c_{2} = \frac{-0,2 \cdot c_{1}+0,2 \cdot 100 \% }{10}}\)
Czyli po prostu... mam nieznane stężenie etanolu, z którego zabieram \(\displaystyle{ 0,2cm^{3}}\) objętości i dodaję \(\displaystyle{ 0,2cm^{3}}\) 100-procentowego stężenia etanolu.
Jak policzyć \(\displaystyle{ x}\)? Jakieś podpowiedzi?
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, o 19:35 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ