Sporządzić \(\displaystyle{ V_{r2} = 100ml}\) roztworu kwasu (HCl) o stężeniu \(\displaystyle{ C_{mol2} = 0,1
\frac{mol}{ dm^{3} }}\) metodą rozcieńczenia roztworu o wyższym stężeniu. Roztwór
należy sporządzić z kwasu HCl o \(\displaystyle{ C_{ \% 1} = 20,0 \% . , d1 = 1,08 \frac{g}{ cm^{3} }}\) Oblicz objętość roztworu wyjściowego \(\displaystyle{ V_{r1} = ????}\)
Ja zacząłem od wyliczenia stężenia molowego roztworu HCL, ale nie wiem czy dobrze i co dalej ?
\(\displaystyle{ HCL - 36g/mol}\)
Stężenie 20 % czyli w \(\displaystyle{ 100g(roztworu) - 20g (HCL)}\)
\(\displaystyle{ d=1,08g/cm^{3} = 1080g/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 100g - 20g (HCL)}\)
\(\displaystyle{ 1080g - xg (HCL)}\)
\(\displaystyle{ x=216g}\)
\(\displaystyle{ 1mol - 36g}\)
\(\displaystyle{ xmol - 216g}\)
\(\displaystyle{ x=6mol}\)
Czy dobrze zacząłem ? co dalej ?
Jak obliczyć objętość roztworu wyjściowego ?
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
Jak obliczyć objętość roztworu wyjściowego ?
1. Wyliczamy jaka jest ilość moli \(\displaystyle{ HCl}\) w końcowym roztworze: \(\displaystyle{ n = V_{r2} \cdot C_{m2} = 0,1 \cdot 0,1 = 0,01}\) mola \(\displaystyle{ HCl}\)
2. Wyliczamy masę \(\displaystyle{ HCl}\) w końcowym roztworze: \(\displaystyle{ m = n \cdot M = 0,01 \cdot 36,5 = 0,365 g}\)
3. Wyliczona masa m w końcowym roztworze pochodzi z roztworu kwasu stężonego:
\(\displaystyle{ m = C_{p1} \cdot m_r /100 \% = 0,2 \cdot V_{r1} \cdot d_1}\)
stąd
\(\displaystyle{ V_{r1} = 0,365/( 0,2 \cdot 1,08 ) = 1,55 cm^3}\)
4. Objętość początkową kwasu stężonego \(\displaystyle{ V_{r1} = 1,55 cm^3}\) dopełniany do objętości \(\displaystyle{ V_{r2} = 100 cm^3}\) wodą destylowaną
2. Wyliczamy masę \(\displaystyle{ HCl}\) w końcowym roztworze: \(\displaystyle{ m = n \cdot M = 0,01 \cdot 36,5 = 0,365 g}\)
3. Wyliczona masa m w końcowym roztworze pochodzi z roztworu kwasu stężonego:
\(\displaystyle{ m = C_{p1} \cdot m_r /100 \% = 0,2 \cdot V_{r1} \cdot d_1}\)
stąd
\(\displaystyle{ V_{r1} = 0,365/( 0,2 \cdot 1,08 ) = 1,55 cm^3}\)
4. Objętość początkową kwasu stężonego \(\displaystyle{ V_{r1} = 1,55 cm^3}\) dopełniany do objętości \(\displaystyle{ V_{r2} = 100 cm^3}\) wodą destylowaną