SEM ogniwa

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

SEM ogniwa

Post autor: timus221 »

Obliczyć SEM dla ogniwa zbudowanego z elektrody \(\displaystyle{ Cu}\) i \(\displaystyle{ H _{2}}\) jeśli:
ciśnienie wodoru = \(\displaystyle{ 2}\)atm, całość zanurzona w \(\displaystyle{ CuSO _{4}}\), aktywność jonów \(\displaystyle{ Cu ^{2+}}\)
wynosi \(\displaystyle{ 1}\), pH=\(\displaystyle{ 1}\). Jaka jest biegunowość tego ogniwa, co jest katodą a co
anodą? Potencjał standardowy dla Cu=\(\displaystyle{ 0,337V.}\)
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

SEM ogniwa

Post autor: GluEEE »

\(\displaystyle{ 2H ^{+}+2e ^{-} \rightarrow H _{2}}\)
\(\displaystyle{ E _{H ^{+}/H _{2} }=E _{H ^{+}/H _{2} } ^{o} + \frac{RT}{2F}\ln{ \frac{p _{H _{2} } }{[H ^{+}]^{2} } }= \frac{RT}{2F}\ln{ \frac{p _{H _{2} } }{[H ^{+}]^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ Cu ^{2+}+2e ^{-} \rightarrow Cu}\)
\(\displaystyle{ E _{Cu^{2+}/Cu }=E _{Cu^{2+}/Cu } } ^{o}+ \frac{RT}{2F} \ln{[Cu^{2+}]}}\)
Wystarczy podstawić wartości podane w zadaniu. Potencjał wyższy to katoda, a niższy to anoda. Aby obliczyć SEM ogniwa należy odjąć od potencjału katody potencjał anody.
Pozdrawiam.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

SEM ogniwa

Post autor: pesel »

GluEEE pisze:\(\displaystyle{ E _{H ^{+}/H _{2} }=E _{H ^{+}/H _{2} } ^{o} + \frac{RT}{2F}\ln{ \frac{p _{H _{2} } }{[H ^{+}]^{2} } }= \frac{RT}{2F}\ln{ \frac{p _{H _{2} } }{[H ^{+}]^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ \frac{[utl]}{[red]}}\)
ODPOWIEDZ