Cześć, mam takie zadanie i nie potrafie go rozwiązać. Mógłby mi ktoś to rozpisać? Msze porobić mase zadań i chciałabym mieć chociaż 1 przykład. Z góry dzięki. Treść:
1.W \(\displaystyle{ 100cm^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ NaOH}\) o \(\displaystyle{ d=1,4g/cm^{3}}\) znajduje się \(\displaystyle{ 51,2g NaOH}\). Obliczyć stężenia: procentowe, molowe, normalne tego roztworu.
2. W \(\displaystyle{ 500cm^{3}}\) wodnego roztworu znajduje się \(\displaystyle{ 0,2 mola}\) wodorotlenku sodu. Obliczyć pH tego roztworu.
Stężenie molowo, normalne, procentowe oraz pH (2 zadania)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenie molowo, normalne, procentowe oraz pH (2 zadania)
Są na to jakieś tajemnicze wzory ale zapomniałem....
1.
\(\displaystyle{ 100 \ cm^{3} \ r-ru ------- 51.2g}\)
\(\displaystyle{ 100 \ cm^{3} \ r-ru ------- \frac{51.2g}{40 \ g/mol} =1.28 \ mola}\)
\(\displaystyle{ 1000 \ cm^{3} \ r-ru ------- 12.8 \ mola}\)
Roztwór jest \(\displaystyle{ 12.8M}\) oraz \(\displaystyle{ 12.8N}\).
\(\displaystyle{ 140 \ g \ r-ru ------- 51.2g}\)
\(\displaystyle{ 100 \ g \ r-ru ------- X}\)
\(\displaystyle{ X=36.57g}\)
oraz \(\displaystyle{ 36.57 \% -owy}\)
2.
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=c_{NaOH}= \frac{0.2 \ mola}{0.5 \ dm^{3}} =0.4 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pOH=0.40}\) (oczywiście zbieżność z powyższą liczbą przypadkowa )
\(\displaystyle{ pH=13.60}\)
1.
\(\displaystyle{ 100 \ cm^{3} \ r-ru ------- 51.2g}\)
\(\displaystyle{ 100 \ cm^{3} \ r-ru ------- \frac{51.2g}{40 \ g/mol} =1.28 \ mola}\)
\(\displaystyle{ 1000 \ cm^{3} \ r-ru ------- 12.8 \ mola}\)
Roztwór jest \(\displaystyle{ 12.8M}\) oraz \(\displaystyle{ 12.8N}\).
\(\displaystyle{ 140 \ g \ r-ru ------- 51.2g}\)
\(\displaystyle{ 100 \ g \ r-ru ------- X}\)
\(\displaystyle{ X=36.57g}\)
oraz \(\displaystyle{ 36.57 \% -owy}\)
2.
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=c_{NaOH}= \frac{0.2 \ mola}{0.5 \ dm^{3}} =0.4 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pOH=0.40}\) (oczywiście zbieżność z powyższą liczbą przypadkowa )
\(\displaystyle{ pH=13.60}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 30 paź 2015, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 9 razy
Stężenie molowo, normalne, procentowe oraz pH (2 zadania)
W odpowiedziach mam ze pH roztworu wynosi 12,6
Tutaj jest zdjęcie slajdu na którym nam to tłumaczono, natomiast przy obecnych danych nie umiem tego zrobić ;x-- 2 lut 2016, o 21:04 --Dodatkowo wzór na \(\displaystyle{ Cp= \frac{ms}{mr} \cdot 100%}\) Jak to się ma do tej drugiej proporcji?
W pierwszych jak wyliczas stężenia molowe i normalne nie rozumiem tego "r-ru" oraz \(\displaystyle{ 1000 \ cm^{3} \ r-ru ------- 12.8 \ mola}\)
\(\displaystyle{ 51,2 \cdot 100}\) nie rowna się 1000 ;x
Tutaj jest zdjęcie slajdu na którym nam to tłumaczono, natomiast przy obecnych danych nie umiem tego zrobić ;x-- 2 lut 2016, o 21:04 --Dodatkowo wzór na \(\displaystyle{ Cp= \frac{ms}{mr} \cdot 100%}\) Jak to się ma do tej drugiej proporcji?
W pierwszych jak wyliczas stężenia molowe i normalne nie rozumiem tego "r-ru" oraz \(\displaystyle{ 1000 \ cm^{3} \ r-ru ------- 12.8 \ mola}\)
\(\displaystyle{ 51,2 \cdot 100}\) nie rowna się 1000 ;x
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenie molowo, normalne, procentowe oraz pH (2 zadania)
W którym momencie wam to tłumaczono?
Jak chcesz \(\displaystyle{ p_{a}H}\) to trzeba policzyć aktywność protonów. Najpierw siła jonowa r-ru.
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot (0.4 \cdot 1^{2}+0.4 \cdot (-1)^{2})=0.4}\)
Teraz współczynnik aktywności:
\(\displaystyle{ \log f_{OH^{-}}= -\frac{0.5 \cdot (-1)^{2} \sqrt{0.4}}{1+\sqrt{0.4}}=-0.1937}\)
\(\displaystyle{ f_{OH^{-}}=0.64}\)
\(\displaystyle{ a_{OH^{-}}=f_{OH^{-}} \cdot [OH^{-}]=0.64 \cdot 0.4=0.256}\)
\(\displaystyle{ p_{a}OH=0.6}\)
\(\displaystyle{ p_{a}H=13.4}\)
-- 2 lut 2016, o 21:12 --
Jak chcesz \(\displaystyle{ p_{a}H}\) to trzeba policzyć aktywność protonów. Najpierw siła jonowa r-ru.
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot (0.4 \cdot 1^{2}+0.4 \cdot (-1)^{2})=0.4}\)
Teraz współczynnik aktywności:
\(\displaystyle{ \log f_{OH^{-}}= -\frac{0.5 \cdot (-1)^{2} \sqrt{0.4}}{1+\sqrt{0.4}}=-0.1937}\)
\(\displaystyle{ f_{OH^{-}}=0.64}\)
\(\displaystyle{ a_{OH^{-}}=f_{OH^{-}} \cdot [OH^{-}]=0.64 \cdot 0.4=0.256}\)
\(\displaystyle{ p_{a}OH=0.6}\)
\(\displaystyle{ p_{a}H=13.4}\)
-- 2 lut 2016, o 21:12 --
To to samo.Mag369 pisze: Dodatkowo wzór na \(\displaystyle{ Cp= \frac{ms}{mr} \cdot 100%}\) Jak to się ma do tej drugiej proporcji?