Cześć! Mam jutro test i przerabiam zadania z podręcznika natomiast nie potrafię rozwiązać 3 zadań. Mógłby mi ktoś pomóc lub chociaż nakierować jak to rozwiązać?
1. Z \(\displaystyle{ 1,94g}\) związku zbudowanego z węgla, wodoru i tlenu powstało po spaleniu \(\displaystyle{ 4,4g CO _{2}}\) i \(\displaystyle{ 1,8g H_{2}O}\). Gęstość bezwzględna tego związku wynosi \(\displaystyle{ 2,59g/dm^{3}}\) w warunkach normalnych. Podaj wzór empiryczny i rzeczywisty gazu.
Robiłem to tak:
\(\displaystyle{ C_{?}O_{?}O_{?}}\)
\(\displaystyle{ 44gCO_{2} --- 12gC}\)
\(\displaystyle{ 4,4gCO_{2} --- xgC}\)
\(\displaystyle{ xgC= 1,2g}\) to samo z wodorem
\(\displaystyle{ xgH= ...}\)
natomiast nie wiem jak wykryć mase tlenu. Jeśli będę znał masy trzech pierwiastków, będę miał stosunek, na bazie stosunku będę wiedział jak wygląda empiryczny, a po przez empiryczny dojde do rzeczywistego.
Wracając do tlenu, mogę dodać 1,8+4,4=6,2g i od tego odjąć mase węgla oraz wodoru? To stanowi mase tlenu?
Proszę o pomoc ;x
Zadanie2:
Metaliczna miedź reaguje z rozcieńczonym kwasem azotowym (V) zgodnie z równaniem reakcji:
\(\displaystyle{ 3Cu + 8HNO_{3} = 3Cu(NO_{3})_{2} + 2NO + 4H_{2}O}\)
Ile \(\displaystyle{ dm^{3}NO}\) (odmierzonego w warunkach normalnych) można otrzymac z \(\displaystyle{ 1,9g}\) miedzi?
Za to zadanie nie wiem jak sie zabrać.
Zadanie 3:
Obliczyć wydajność reakcji: \(\displaystyle{ SO_{2} + NO_{2} + H_{2}O = NO + H_{2}SO_{4}}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ 2dm^{3}SO_{2}}\) zmierzonych w warunkach normalnych powstało \(\displaystyle{ 7g H_{2}SO_{4}}\)
Tutaj teń nic nie wiem.
Stechiometria (trzy zadania z LO)
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stechiometria (trzy zadania z LO)
1.
2.
Po prostu proporcja:
\(\displaystyle{ 3 \ mole \ Cu -----2 \cdot 22.4 \ dm^{3} \ NO}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 63.5 ----- 44.8 \ dm^{3} \ NO}\)
\(\displaystyle{ 1.9 g ----- X}\)
3.
\(\displaystyle{ n_{SO_{2}}=2/22.4=0.0893 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}SO_{4}}=7/98=0.07143 \ mola}\)
Ponieważ z \(\displaystyle{ 1 \ mola}\) dwutlenku można otrzymać \(\displaystyle{ 1 \ mol}\) kwasu to wydajność reakcji wynosi:
\(\displaystyle{ 0.0893 \ mola --- 100 \%}\)
\(\displaystyle{ 0.07143 \ mola --- Y \%}\)
No po prostu od masy próbki odejmij masę węgla i wodoru. Gęstość podali abyś mógł masę cząsteczkową wyznaczyć.Mag369 pisze:Natomiast nie wiem jak wykryć mase tlenu.
2.
Po prostu proporcja:
\(\displaystyle{ 3 \ mole \ Cu -----2 \cdot 22.4 \ dm^{3} \ NO}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 63.5 ----- 44.8 \ dm^{3} \ NO}\)
\(\displaystyle{ 1.9 g ----- X}\)
3.
\(\displaystyle{ n_{SO_{2}}=2/22.4=0.0893 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}SO_{4}}=7/98=0.07143 \ mola}\)
Ponieważ z \(\displaystyle{ 1 \ mola}\) dwutlenku można otrzymać \(\displaystyle{ 1 \ mol}\) kwasu to wydajność reakcji wynosi:
\(\displaystyle{ 0.0893 \ mola --- 100 \%}\)
\(\displaystyle{ 0.07143 \ mola --- Y \%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stechiometria (trzy zadania z LO)
\(\displaystyle{ m_{C}= \frac{m_{CO_{2}}}{M_{CO_{2}}} \cdot m_{C}= \frac{4.4}{44} \cdot 12=1.2g}\)Mag369 pisze:1. Z \(\displaystyle{ 1,94g}\) związku zbudowanego z węgla, wodoru i tlenu powstało po spaleniu \(\displaystyle{ 4,4g CO _{2}}\) i \(\displaystyle{ 1,8g H_{2}O}\). Gęstość bezwzględna tego związku wynosi \(\displaystyle{ 2,59g/dm^{3}}\) w warunkach normalnych. Podaj wzór empiryczny i rzeczywisty gazu.
\(\displaystyle{ m_{H}=2 \cdot \frac{m_{H{2}O}}{M_{H{2}O}} \cdot m_{H}=2 \cdot \frac{1.8}{18} \cdot 12=0.2g}\)
\(\displaystyle{ m_{O}=1.94-1.2-0.2=0.54g}\)
\(\displaystyle{ (C_{x}H_{y}O_{z})_{n}}\)
\(\displaystyle{ x:y:z= \frac{1.2}{12}: \frac{0.2}{1}: \frac{0.54}{16} = 0.1:0.2: 0.03375 \approx 3:6:1}\)
\(\displaystyle{ M_{(C_{x}H_{y}O_{z})_{n}}=2.59 g/dm^{3} \cdot 22.4 \ \frac{dm^{3}}{mol}= 58 \ g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{58}{3 \cdot 12 + 6 \cdot 1 + 1 \cdot 16}=1}\)
\(\displaystyle{ C_{3}H_{6}O}\)
Aceton, propanal, alkohol allilowy, oksetan.