chemia nieorganiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 lis 2013, o 18:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 12 razy
chemia nieorganiczna
1.Ile gramów Na należy roztworzyć w \(\displaystyle{ 500 g}\) wody, aby ułamek molowy \(\displaystyle{ NaOH}\) w roztworze był równy \(\displaystyle{ 0,500}\)?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2016, o 12:11 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
chemia nieorganiczna
W roztworze musi być tyle samo moli \(\displaystyle{ NaOH}\) co moli wody i jednocześnie w wyniku reakcji sodu z wodą \(\displaystyle{ 1}\) mol sodu „zabiera” 1 mol wody w myśl reakcji:
\(\displaystyle{ Na + H_2O ---- NaOH + 0,5 H_2}\)
Na początku mamy \(\displaystyle{ n = 500/18 = 27,8}\) moli wody. Jak weźmiemy połowę tej ilości moli sodu \(\displaystyle{ n_2 = 13,9}\) to otrzymamy \(\displaystyle{ 13,9 moli NaOH}\), ubędzie \(\displaystyle{ 13,9}\) moli wody i wody zostanie także \(\displaystyle{ 13,9}\) moli.
\(\displaystyle{ 13,9 moli Na}\) to \(\displaystyle{ 319,7 g}\)
\(\displaystyle{ Na + H_2O ---- NaOH + 0,5 H_2}\)
Na początku mamy \(\displaystyle{ n = 500/18 = 27,8}\) moli wody. Jak weźmiemy połowę tej ilości moli sodu \(\displaystyle{ n_2 = 13,9}\) to otrzymamy \(\displaystyle{ 13,9 moli NaOH}\), ubędzie \(\displaystyle{ 13,9}\) moli wody i wody zostanie także \(\displaystyle{ 13,9}\) moli.
\(\displaystyle{ 13,9 moli Na}\) to \(\displaystyle{ 319,7 g}\)