chemia nieorganiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 lis 2013, o 18:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 12 razy
chemia nieorganiczna
W zawierającym \(\displaystyle{ 12.2 g}\) soli wodnym roztworze \(\displaystyle{ Al(NO_{3}}\)\(\displaystyle{ )_{3}}\) ułamek molowy soli jest równy \(\displaystyle{ 0.12}\). Ile gramów waży ten roztwór?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
chemia nieorganiczna
\(\displaystyle{ 12.2g}\) soli to \(\displaystyle{ 12.2g/213 \ g/mol=0.057277 \ mola}\).
\(\displaystyle{ 0.057277 \ mola ----- \ 0.12}\)
\(\displaystyle{ X ----- (1-0.12=0.88)}\)
\(\displaystyle{ ----------------}\)
\(\displaystyle{ X=0.42 \ mola \ wody \to m_{wody}=0.42 \cdot 18=7.56g}\)
Masa roztworu już z górki.
\(\displaystyle{ 0.057277 \ mola ----- \ 0.12}\)
\(\displaystyle{ X ----- (1-0.12=0.88)}\)
\(\displaystyle{ ----------------}\)
\(\displaystyle{ X=0.42 \ mola \ wody \to m_{wody}=0.42 \cdot 18=7.56g}\)
Masa roztworu już z górki.