Krystalizacja i rozpuszczalnosc
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
Do \(\displaystyle{ 2kg}\) roztworu siarczanu (VI)magnezu o stęzeniu \(\displaystyle{ 10g}\)\(\displaystyle{ MgSO _{4}/100 g}\) wody dodano 600 g stałego \(\displaystyle{ MgSO _{4} \cdot 7H _{2}O}\) a następnie odparowano 800 g wody i ochłodzono do \(\displaystyle{ 20 C}\) Obliczyć masę wykrystalizowanego \(\displaystyle{ MgSO _{4} \cdot 7H _{2}O}\) wiedząc że rozpuszczalnosc \(\displaystyle{ MgSO _{4}}\) w \(\displaystyle{ 20C}\) wynosi \(\displaystyle{ 25g/100g}\) wody.
Czy należy to rozwiązywac w ten sposob ?
1.licze ile jest g \(\displaystyle{ MgSO_4}\)
\(\displaystyle{ 10/110=0,091}\)
\(\displaystyle{ 0,091 \cdot 2000=181.81}\)
więc wody jest \(\displaystyle{ 2000-181.81=1818.2}\)
2.Dodana część
\(\displaystyle{ 181.81+600=781.81g}\)
3.Odparowana częśc
\(\displaystyle{ 1818.2-800=1018.2g}\)
4.Uklad równan
\(\displaystyle{ G=G _{k}+G _{ł}}\)
\(\displaystyle{ G \cdot C=C _{k} \cdot G _{k}+C _{ł} \cdot C _{ł}}\)
\(\displaystyle{ 1018.2+781.81=G _{k}+G _{ł}}\)
\(\displaystyle{ 1800 \cdot C=C _{k} \cdot G _{k}+C _{ł} \cdot C _{ł}}\)
No i wszystkie C sobie wylicze z tresci i podstawie .
Czy taki sposob jest dobry ?
Czy należy to rozwiązywac w ten sposob ?
1.licze ile jest g \(\displaystyle{ MgSO_4}\)
\(\displaystyle{ 10/110=0,091}\)
\(\displaystyle{ 0,091 \cdot 2000=181.81}\)
więc wody jest \(\displaystyle{ 2000-181.81=1818.2}\)
2.Dodana część
\(\displaystyle{ 181.81+600=781.81g}\)
3.Odparowana częśc
\(\displaystyle{ 1818.2-800=1018.2g}\)
4.Uklad równan
\(\displaystyle{ G=G _{k}+G _{ł}}\)
\(\displaystyle{ G \cdot C=C _{k} \cdot G _{k}+C _{ł} \cdot C _{ł}}\)
\(\displaystyle{ 1018.2+781.81=G _{k}+G _{ł}}\)
\(\displaystyle{ 1800 \cdot C=C _{k} \cdot G _{k}+C _{ł} \cdot C _{ł}}\)
No i wszystkie C sobie wylicze z tresci i podstawie .
Czy taki sposob jest dobry ?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2015, o 13:57 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
W \(\displaystyle{ 600g}\) uwodnionego \(\displaystyle{ MgSO_{4}}\) nie ma \(\displaystyle{ 600g}\) bezwodnego. Jest bezwodny ale i woda.timus221 pisze:2.Dodana część
\(\displaystyle{ 181.81+600=781.81g}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
\(\displaystyle{ m_{MgSO_{4}}=m_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O} \cdot \frac{M_{MgSO_{4}}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}}}\)
Albo policzyć w tej porcji masę wody:
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=m_{MgSO_{4} \cdot 7{H_{2}O}} \cdot \frac{7 \cdot M_{H_{2}O}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7 H_{2}O}}}\)
Albo policzyć w tej porcji masę wody:
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=m_{MgSO_{4} \cdot 7{H_{2}O}} \cdot \frac{7 \cdot M_{H_{2}O}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7 H_{2}O}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
Dziękuję,
Ok wyliczyłem że \(\displaystyle{ m_{MgSO_{4}}=m_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O} \cdot \frac{M_{MgSO_{4}}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}}=292.7 g}\)
i teraz robie tak jak wczesniej ?
2.Dodana część
\(\displaystyle{ 181.81+292.7=474.51 g}\)
3.Odparowana częśc
\(\displaystyle{ 1818.2+307.3-800=1325.5g}\) (307.3g to woda z \(\displaystyle{ {MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}}\) )
No i dalej już ukł równan
?
Ok wyliczyłem że \(\displaystyle{ m_{MgSO_{4}}=m_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O} \cdot \frac{M_{MgSO_{4}}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}}=292.7 g}\)
i teraz robie tak jak wczesniej ?
2.Dodana część
\(\displaystyle{ 181.81+292.7=474.51 g}\)
3.Odparowana częśc
\(\displaystyle{ 1818.2+307.3-800=1325.5g}\) (307.3g to woda z \(\displaystyle{ {MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}}\) )
No i dalej już ukł równan
?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
Jeżeli piszesz o tym:timus221 pisze:No i dalej już ukł równan ?
To musiałbym wiedzieć albo co oznaczają u Ciebie te symbole albo też zobaczyć rozwiązanie.timus221 pisze: 4.Uklad równan
\(\displaystyle{ G=G _{k}+G _{ł}}\)
\(\displaystyle{ G \cdot C=C _{k} \cdot G _{k}+C _{ł} \cdot C _{ł}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
Chodzi mi o to że
\(\displaystyle{ G=474.51+1325.49=1800}\)
\(\displaystyle{ C= \frac{474.51}{474.51+1325.49}=0.26}\)
\(\displaystyle{ C _{ł}= \frac{25}{100+25}=0.2}\)
\(\displaystyle{ C _{k}= \frac{MgSO _{4} }{MgSO _{4} \cdot 7H _{2}O} = \frac{120}{246}=0.48}\)
No i Gk (masa wykrystalizowana) i Gł (masa ługu) wyliczam
\(\displaystyle{ G=474.51+1325.49=1800}\)
\(\displaystyle{ C= \frac{474.51}{474.51+1325.49}=0.26}\)
\(\displaystyle{ C _{ł}= \frac{25}{100+25}=0.2}\)
\(\displaystyle{ C _{k}= \frac{MgSO _{4} }{MgSO _{4} \cdot 7H _{2}O} = \frac{120}{246}=0.48}\)
No i Gk (masa wykrystalizowana) i Gł (masa ługu) wyliczam
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
Z tym mam problem. Chyba gdzieś indeksy poznikały.timus221 pisze: \(\displaystyle{ C= \frac{474.51}{474.51+1325.49}=0.26}\)
\(\displaystyle{ C _{ł}= \frac{25}{100+25}=0.2}\)
\(\displaystyle{ ---------------------------------------}\)
Można ułożyć zwykłą proporcję.
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ X}\) masę \(\displaystyle{ MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}\), która wykrystalizowała.
Czyli z roztworu ubyło tyle wody:
\(\displaystyle{ Y=X \cdot \frac{7 \cdot M_{H_{2}O}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}}}\)
oraz tyle bezwodnego \(\displaystyle{ MgSO_{4}}\):
\(\displaystyle{ Z=X-Y=X-X \cdot \frac{7 \cdot M_{H_{2}O}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}}=X \left( 1- \frac{7 \cdot M_{H_{2}O}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}} \right)}\)
No i ta proporcja:
\(\displaystyle{ 25g \ MgSO_{4} ---- \ 100g \ wody}\)
\(\displaystyle{ (474.5g-Z) ---- \ (1325.5g -Y)}\)
\(\displaystyle{ ---------------------------------}\)
\(\displaystyle{ 25g \ MgSO_{4} ------------- \ 100g \ wody}\)
\(\displaystyle{ 474.5g-X \left( 1- \frac{7 \cdot M_{H_{2}O}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}} \right) ---- \ 1325.5g -X \cdot \frac{7 \cdot M_{H_{2}O}}{M_{MgSO_{4} \cdot 7H_{2}O}}}\)
No i wyznaczyć z tego \(\displaystyle{ X}\).
Ostatnio zmieniony 22 lis 2015, o 17:46 przez pesel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
A no tak rzeczywiscie poznikały
Hmm no niby tak też można,ale policzyłem to w ten sposob
\(\displaystyle{ G=474.51+1325.49=1800}\)
\(\displaystyle{ C= \frac{474.51}{474.51+1325.49}=0.26}\)
\(\displaystyle{ C _{l}= \frac{25}{100+25}=0.2}\)
\(\displaystyle{ C _{k}= \frac{MgSO _{4} }{MgSO _{4} \cdot 7H _{2}O} = \frac{120}{246}=0.48}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}G=G _{l} +G _{k} \\ G \cdot C =G _{l} \cdot C _{l}+G _{k} \cdot C _{k} \end{cases}}\)
i wychodzi
\(\displaystyle{ G _{k}=1414.3}\)
\(\displaystyle{ G _{l}=385.7}\)
Hmm no niby tak też można,ale policzyłem to w ten sposob
\(\displaystyle{ G=474.51+1325.49=1800}\)
\(\displaystyle{ C= \frac{474.51}{474.51+1325.49}=0.26}\)
\(\displaystyle{ C _{l}= \frac{25}{100+25}=0.2}\)
\(\displaystyle{ C _{k}= \frac{MgSO _{4} }{MgSO _{4} \cdot 7H _{2}O} = \frac{120}{246}=0.48}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}G=G _{l} +G _{k} \\ G \cdot C =G _{l} \cdot C _{l}+G _{k} \cdot C _{k} \end{cases}}\)
i wychodzi
\(\displaystyle{ G _{k}=1414.3}\)
\(\displaystyle{ G _{l}=385.7}\)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2015, o 16:44 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
Policzmy ile jest bezwodnego w tej masie tego co wykrystalizował:timus221 pisze:i wychodzi
\(\displaystyle{ G _{k}=1414.3}\)
\(\displaystyle{ G _{l}=385.7}\)
\(\displaystyle{ m_{MgSO_{4}}=1414.3 \cdot \frac{120}{246}=689.9 g}\)
No ale aż tyle to nie mieliśmy w roztworze, a jeszcze w ługu pozostało.
\(\displaystyle{ -------------------}\)
Inny, prościutki sposób:
Potraktujmy uwodniony siarczan jako roztwór bezwodnego siarczanu o stężeniu:
\(\displaystyle{ C_{1}= \frac{120.4}{246.4} \cdot 100 \%=48.86 \%}\)
Stężenie roztworu (ługu) po ochłodzeniu:
\(\displaystyle{ C_{2}= \frac{25}{125} \cdot 100 \%=20 \%}\)
Z tego:
\(\displaystyle{ C_{1} \cdot m_{1}+C_{2} \cdot (1800-m_{1}) \cdot 20 \%=474.5}\)
\(\displaystyle{ m_{1}=396.7 g}\)
Oooppss. To dokładnie Twój sposób tyle, że zamieniłeś wyniki. Tego \(\displaystyle{ C}\) do iloczynu \(\displaystyle{ G \cdot C}\) nie trzeba liczyć bo już wcześniej masę bezwodnego w roztworze policzyliśmy.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
Hmm czyli jeśli do swojego sposobu podstawie wszystkie te dane co wczesniej z wyjątkiem \(\displaystyle{ C}\) to wyjdzie wtedy dobrze ? Nie bardzo wiem które wyniki zamienilem
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Krystalizacja i rozpuszczalnosc
Właśnie z układu wychodzi:timus221 pisze: \(\displaystyle{ \begin{cases}G=G _{l} +G _{k} \\ G \cdot C =G _{l} \cdot C _{l}+G _{k} \cdot C _{k} \end{cases}}\)
i wychodzi
\(\displaystyle{ G _{k}=1414.3}\)
\(\displaystyle{ G _{l}=385.7}\)
\(\displaystyle{ G _{l}=1414.3}\)
\(\displaystyle{ G _{k}=385.7}\)