Ile jest cząstek w 1 metrze sześciennym powietrza ?
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Ile jest cząstek w 1 metrze sześciennym powietrza ?
Ile jest cząstek w w 1 metrze sześciennym powietrza ? tak mniej więcej...
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
Ile jest cząstek w 1 metrze sześciennym powietrza ?
mniej więcej trzeba znać ciśnienie i temperaturę:
\(\displaystyle{ pV=nRT pV=N\cdot N_{A}\cdot RT \\
N_{A}\cdot R=k \\
pV=NkT \\ N=\frac{pV}{kT}}\)
T - temperatura w stopniach Kelwina.
wzór na otrzymania stopni w skali Kelwina ze stopni w skali Celsjusza:
T[°K]=t[°C]+273,15
R - stała gazowa
k - stała Boltzmana
\(\displaystyle{ pV=nRT pV=N\cdot N_{A}\cdot RT \\
N_{A}\cdot R=k \\
pV=NkT \\ N=\frac{pV}{kT}}\)
T - temperatura w stopniach Kelwina.
wzór na otrzymania stopni w skali Kelwina ze stopni w skali Celsjusza:
T[°K]=t[°C]+273,15
R - stała gazowa
k - stała Boltzmana