chemia nieorganiczna

chemkrk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 lis 2013, o 18:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 12 razy

chemia nieorganiczna

Post autor: chemkrk »

Podczas wypalania 1tony kamienia wapiennego, którego głównym składnikiem jest \(\displaystyle{ CaCO_{3}}\) otrzymano \(\displaystyle{ 532kg}\) \(\displaystyle{ CaO}\). Oblicz procentową zawartość węglanu wapnia w tym kamieniu wapiennym.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2015, o 20:37 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

chemia nieorganiczna

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ m_{CaCO_{3}}=m_{CaO} \cdot \frac{M_{CaCO_{3}}}{M_{CaO}}=532 \cdot \frac{100}{56}=950 \ kg}\)

Dalej z górki. Pilnuj Latexa.
ODPOWIEDZ