Jak rozwiązać to zadanie?
\(\displaystyle{ 13,8 cm ^{3}}\) mieszaniny gazowej złożonej z metanu, tlenku węgla (II) i azotu spalono w nadmiarze powietrza które nie zawierało \(\displaystyle{ CO_{2}}\). Po wyrównaniu temperatury stwierdzono że objętość zmniejszyła się o \(\displaystyle{ 13,4 cm^{3}}\) a objętość powstałego \(\displaystyle{ CO_{2}}\) wynosiła \(\displaystyle{ 11,2 cm^{3}}\). Obliczyć skład mieszaniny wyjściowej w procentach objętościowych.
Wiem że azot nie reaguje. Zatem ułożyłam taki układ równań:
\(\displaystyle{ x+y+z=13,8}\)
\(\displaystyle{ 2x=11,2}\)
\(\displaystyle{ z=13,8-13,4}\)
Stechiometria mieszanin
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stechiometria mieszanin
Zadanie trochę ułomnie sformułowane ale na moje zrozumienie układ powinien wyglądać tak:
\(\displaystyle{ V_{CH_{4}}+V_{CO}+V_{N_{2}}=13.8}\)
\(\displaystyle{ V_{CH_{4}}+V_{CO}=11.2}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot V_{CH_{4}}+0.5 \cdot V_{CO}=13.4}\)
\(\displaystyle{ V_{CH_{4}}+V_{CO}+V_{N_{2}}=13.8}\)
\(\displaystyle{ V_{CH_{4}}+V_{CO}=11.2}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot V_{CH_{4}}+0.5 \cdot V_{CO}=13.4}\)