chemia nieorganiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 lis 2013, o 18:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 12 razy
chemia nieorganiczna
Na otrzymanie \(\displaystyle{ 850g}\) \(\displaystyle{ CaO}\) zużywa się \(\displaystyle{ 1700kg}\) kamienia wapiennego zawierającego \(\displaystyle{ 94\%}\) \(\displaystyle{ CaCO_3}\). Oblicz wydajność procesu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
chemia nieorganiczna
\(\displaystyle{ CaCO_{3} \to CaO + CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{CaCO_{3}}=1700 \ kg \cdot 94 \%=1598 \ kg}\)
\(\displaystyle{ m_{CaO}^{teoret.}=m_{CaCO_{3}} \cdot \frac{M_{CaO}}{M_{CaCO_{3}}}=1598 \ kg \cdot \frac{56.0774 \ g/mol}{100.09 \ g/mol}= 895.31 \ kg}\)
\(\displaystyle{ wyd.= \frac{m_{CaO}^{prakt.}}{m_{CaO}^{teoret.}} \cdot 100 \%= \frac{850 \ kg}{895.31 \ kg} \cdot 100 \%=94.94 \%}\)
\(\displaystyle{ m_{CaCO_{3}}=1700 \ kg \cdot 94 \%=1598 \ kg}\)
\(\displaystyle{ m_{CaO}^{teoret.}=m_{CaCO_{3}} \cdot \frac{M_{CaO}}{M_{CaCO_{3}}}=1598 \ kg \cdot \frac{56.0774 \ g/mol}{100.09 \ g/mol}= 895.31 \ kg}\)
\(\displaystyle{ wyd.= \frac{m_{CaO}^{prakt.}}{m_{CaO}^{teoret.}} \cdot 100 \%= \frac{850 \ kg}{895.31 \ kg} \cdot 100 \%=94.94 \%}\)