Napotkałam się z czymś takim jak \(\displaystyle{ p _{a}H}\) oraz \(\displaystyle{ p _{c}H}\). Przekopując pół Internetu (bo w książkach milczą) doszukałam się sformułowania "\(\displaystyle{ p _{a}H}\) obliczane jest w oparciu o wartości aktywności jonów". Czy to potwierdzona informacja? Jak wylicza się te dwa rodzaje \(\displaystyle{ pH}\)?
Pozdrawiam,
vampirita
pH w teorii
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH w teorii
\(\displaystyle{ p_{c}H=- log [H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ p_{a}H=- log a_{H^{+}}=- log \left( f_{H^{+}} \cdot [H^{+}] \right)=p_{c}H- log f_{H^{+}}}\)
Krótko mówiąc, pierwsze liczone ze stężenia, drugie z aktywności.
\(\displaystyle{ p_{a}H=- log a_{H^{+}}=- log \left( f_{H^{+}} \cdot [H^{+}] \right)=p_{c}H- log f_{H^{+}}}\)
Krótko mówiąc, pierwsze liczone ze stężenia, drugie z aktywności.